Ironija: Dodik brani “novinara” koji negira genocid, objašnjavajući da je govor mržnje – novinarska sloboda

0

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a komentarisao je jučerašnju krivičnu prijavu predsjednika Skupštine Općine Srebrenica Ćamila Durakovića koju je podnio protiv novinara RTRS-a Branimira Đuričića, a zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Dodik je kazao kako jedan takav čin “predstavlja napad na Srbe i sve institucije na prostoru Republike Srpske”.

Istakao je da iza ovakvih prijava stoji “namjera da se novinarima zabrani da misle, govore i informišu javnost”.

– Šta reći, imate situaciju da Ćamil Duraković, predstavnik muslimana, prijavljuje Srbina, jer misli da on krši neki zakon koji je teško dokazati. Biće interesantno gledati kako je moguće da tužioci i sudije mogu da prihvate na ovaj način nametnutu neku pravnu odredbu, a da sami znaju da toga nema – rekao je Dodik za RTRS.

On smatra da je “rješenje da se svi sami prijave Tužilaštvu BiH” te podsjetio da je on to sinoć uradio kako ga, kako kaže, ne bi prijavljivali muslimani.

Podsjetimo, Ćamil Duraković predsjednik Skupštine Općine Srebrenica podnio je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv novinara Radio televizije Republike Srpske (RTRS) Branimira Đuričića zbog poricanja genocida u Srebrenici.

Nakon toga se oglasio i novinar RTRS-a Đuričić koji je kratko napisao: “Počelo je, protiv mene je podnešena krivična prijava zbog stava iznesenog na Twitteru”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here