13.07.2024.
HomeNovostiInzko iz Foče koja veliča ratne zločince uputio apel civiliziranom svijetu, umjesto...

Inzko iz Foče koja veliča ratne zločince uputio apel civiliziranom svijetu, umjesto da smjenjuje odogovorne

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u današnjoj izjavi kazao je kako je bio šokiran veličinom i brojem murala ratnim zločincima nakon posjete Foči, te je odlučio poslati “SOS civilizovanom svijetu”.

OHR se oglasio na zvaničnom Twitter profilu, a iz Ureda visokog predstavnika u BiH podsjetili su kako je u momentu izricanja konačne presude Ratku Mladiću za najmonstruoznije ratne zločine na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima slikani murali u njegovu čast.

-Dvadesetog aprila ove godine sam pročitao na jednom portal da je naslikan 25 metara dug mural Ratku Mladići u Foči. Nisam mogao da u to povjerujem. Odlučio sam lično da posjetim sve lokacije u BiH gdje se nalaze Mladićevi murali – Kalinovik, Nevesinje, Gradiška, Gacko te Foča, naveo je Inzko. Dodaje ja da je planirao poslati pismo svim gradonačelnicima navedenih gradova sa zahtjevom da se uklone murali.

Inzko je kazao kako namjerava  popričati sa gradonačelnikom Foče nakon što se lično uvjerio u veličinu murala, ali…

-Nakon šoka, boli i nevjerice koje sam osjećao u ovom malom gradu, prepunom velikih murala s prikazima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je potrebno poslati SOS po cijelom civiliziranom svijetu. Umjesto da molim i pozivam na gradonačelnikovu razboritost, u mjestima poput Foče, Kalinovika, Nevesinja i drugdje, poručio je visoki predstavnik.

Podsjetio je kako je prošle godine lično prozvao Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bsone i Hercegovine da ukloni ploču sa imenom Radovana Karadžića sa studentskog doma na Palama te kako je pokušavo inicirati dijalog o prethodnom ratu u cilju promovisanja pomirenja. Ali sve je “bilo bezuspješno”.

-Današnja situacija je toliko sramotna da bismo mogli napraviti ‘turističku’ mapu gradova u Bosni i Hercegovini sa muralima ratnih zločinaca. Foča je sigurno među ‘šampionima’. U RS-u postoje brojne velike i male ulice i trgovi koji nose imena po ratnim zločincima koji su osuđeni, ali i po onima koji su uspjeli pobjeći od ruke pravde, čije su zločine, međutim, dokumentovale TV kamere”, napisao je visoki predstavnik te dodao kako se u Republici Srpskoj veličaju idejni tvorci ratnih zločina, ratni zločinci, poriče genocide u Srebrenici te relativiziraju historijske činjenice dok cijeli svijet, od Kanade do Australije obilježava godišnjicu genocida u Srebrenici i vrši komemoracije za njegove žrtve.

Potom je Inzko upitao da li je Vijeće za provedbu mira implementiralo mir u BiH!? Da li se mogu držati komemoracije za srebreničke žrtve širom svijeta, dok se njihov dželat slave u BiH!?

-Isti onaj dželat koji svojim dvometarskim muralom ledi krv u žilama svake normalne osobe, uključujući visokog predstavnika. Ko će se vratiti u taj grad pod takvim uslovima!? Je li to način da se primijeni Aneks 7 Daytonskog sporazuma!? Zbog toga bi međunarodna zajednica trebala razmotriti moguće daljnje korake što je prije moguće, zaključuje se u reakciji iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti