23.02.2024.
HomeNovostiInteres za vakcinaciju ispod očekivanog u TK

Interes za vakcinaciju ispod očekivanog u TK

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je na današnjem sedmičnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19.

S tim u vezi članovi Koordinacionog tima su apelirali na javnost da se putem Platforme ili na druge načine prijave za vakcinaciju.

„Bilo bi porazno da, sada kada očekujemo dolazak većeg broja vakcina, krenemo sa masovnom imunizacijom, ali da nam onda izostane interes građana, odnosno da dođemo u situaciju da imamo viška vakcina, odnosno manjak građana koji žele vakcinu primiti“ rekao je ministar Jurić.

S druge strane danas je rečeno i da se proces vakcinacije odvija u skladu sa brojem pristiglih vakcina na područje našeg kantona, te da u narednim danim očekuju intenziviranje ovog procesa, obzirom na najavu dolaska većeg broja vakcina. Do sada je na području našeg kantona vakcinisano oko 11.500 osoba, od čega je njih oko 1.500 primilo obje doze vakcine.

„Trenutni punktovi koji su otvoreni za vakcinaciju svojim kapacitetima zadovoljavaju potrebe, a spremni smo da reagujemo i povećamo broj punktova ukoliko to broj pristiglih vakcina i interes građana za vakcinaciju budu zahtijevali“, rekao je direktor Doma zdravlja Tuzla Suad Bijedić.

Nastavljeno je i dalje poboljšanje epidemiološke situacije na području Tuzlanskog kantona i situacija je znatno je bolja nego što je to bio slučaj prethodne sedmice, rečeno je danas.

„Svi parametri pandemije, broj novozaraženih, broj hospitalizirani, broj umrlih osoba, su u opadanju i evidentno je značajno poboljšanje epidemiološke situacije u proteklih 7 dana“, rekao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Istovremeno smanjuje se i broj hospitaliziranih osoba.

„Idemo ka tome da ukinemo i drugu COVID bolnicu, te da u funkciji ostavimo samo jednu COVID bolnicu na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, čime ćemo značajno rasteretiti medicinski kadar i zdravstveni sistem“, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Na današnjem sastanku istaknuto je i da su službenici policije i tokom proteklih sedam dana preventivno djelovali i upozoravali građane za držanje distance, nošenje maske, te kontrolirali poštivanje ostalih epidemioloških mjera.

Također i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su, u pogledu poštivanja propisanih epidemioloških mjera, proveli ukupno 266 nadzora, od čega je njih 214 bilo uredno, a 52 subjekta nadzora su zatečena u prekršaju. Radi se o prekršajima korištenja nargile, te kršenju dugih mjera u tržnim centrima u Živinicama i Gračanici, sredstvima prigradskog saobraćaja, te pijaci u Banovićima.

I pored evidentnih pozitivnih pomaka, učesnici današnjeg sastanka složili su se da je, i pored povoljnih epidemioloških trendova“ i dalje neophodno zadržati odgovornost građana i poštivati propisane mjere.

„Još uvijek nije vrijeme za opuštanje. Iako su trendovi pozitivni, prostora za opuštanje i dalje nemamo jer smo i dalje još uvijek od stanja koje bismo mogli nazvati prihvatljivim. Imajući u vidu nastupajući Bajram, sve građane želim pozvati da i dalje budu odgovorni, da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer samo takvim ponašanjem, uz naravno vakcinaciju, možemo prevazići ovu tešku situaciju u kojoj se svi nalazimo“, apelirao je danas ministar Jurić.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti