Inspektori UIO iz RC Tuzla osumnjičeni za korupciju pušteni na slobodu

0

Svi šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje koji su u srijedu uhapšeni u Tuzli zbog sumnje da su se udružili radi činjenja krivičnih djela pušteno je na slobodu, saznaje Istraga.ba iz više izvora.

Tužilaštvo BiH odlučilo je da ne predlaže mjere pritvora zbog čega su Boris Filipović, Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić nakon ispitivanja morali biti pušteni na slobodu, uprkos brojnim dokazima da su godinama, kao službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru UIO u Tuzli, reketirali privatne poduzetnike.

Tužilaštvo BiH još uvijek nije predožilo čak ni mjere zabrane za uhapšene službenike UIO osumnjičene za “koruptivne radnje”.

“Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, koji su uposleni u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna krivična djela tako što su primali darove ili druge oblike koristi kako ne bi preduzeli službene radnje koje su morali preduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine”,saopćeno je neposredno nakon početka akcije iz Tužilaštva BiH.