Inspekcija naredila Sinanu Aliću da s mosta kod Panonike skine ploču s imenom Đorđa Balaševića

0

Nedavno je u Tuzli neformalna grupa građana postavila ploču s imenom i nadimkom Đorđa Balaševića na most koji spaja Gradski park i Kompleks Panonike.

Međutim, ovaj čin doveo je do serije problema i polemika na društvenim mrežama.

Jedan od inicijatora i realizatora ideje da se ovaj most nazove po Panonskom mornaru, bivši novinar Sinan Alić, dobio je nalog od tuzlanske inspekcije da mora ukloniti spornu ploču.

Alić je, kako prenosi Tuzlanski, rekao kako mu je inspekcija uručila zapisnik u kojem mu je naređeno da u roku od 24 sata ukloni ploču s mosta. Ispektor Amer Mujkić nalog o uklanjanju ploče podveo je pod član 155. Odluke o komunalnom redu Gradskog vijeća Tuzla.

Podsjećanja radi, za ovakve postupke postoji tačno određena procedura propisana zakonskim aktima, oko imenovanja javnih mjesta, trgova, ulica i mostova.

Zahtjev se podnosi godinu dana nakon smrti a onda se razmatra i ide u dalju proceduru te usvaja na Gradskom vjeću, pored navedenog potrebna je i saglasnost porodice.

Nedavno je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je muzičar i pisac Đorđe Balašević zaslužio da neka novosadska ulica ili most dobiju njegovo ime, ali da nije želio da mu se “podižu spomenici niti imenuju ulice njegovim imenom”.

Postavljanje ploče podržao je znatan broj građana Tuzle, ali je isto tako veliki broj istaknuo da u Tuzli postoji dosta ličnosti koji zaslužuju da im se na sličan način oda počast za ono što su značajno uradili za Tuzlu, prije nego Balaševiću, iako je riječ o osobi čija je popularnost nesumnjiva na prostorima bivše zajedničke države.

Ostaje činjenica da je neformalna grupa Tuzlaka, na čelu sa Alićem, samovoljno i mimo gradskih propisa odlučila da postavi ploču s Balaševićevim imenom, ne pitajući za dozvolu gradske službe, a pogotovo ne pitajući porodicu Balašević da li se slaže s ovim ili ne.

kako se vidi iz zapisnika inspektora, Alić je priznao da njegov čin nema leglnost, ali je rekao kako “u ovom gradu ima toliko nelegalnosti i krajputaša”.

Među njima je, kako se vidi, i Nada Mladina, bivša predsjednica Općinskog vijeća Tuzla,  aktuelna parlamentarka, koja bi trebala znati kako i uz čiju saglasnost se smiju postavljati obilježja na javne objekte u gradu.