23.07.2024.
HomeLifestyleIndijski oraščić- grickalica puna hranjivih svojstava

Indijski oraščić- grickalica puna hranjivih svojstava

Orašasti plodovi mnogima su omiljene zdrave grickalice, a njima je nutritivno sličan i indijski oraščić koji ima brojne prednosti za organizam.
Zimzeleno drvce je tijekom povijesti bilo iznimno cijenjeno iako je njegova sjemenka, koju danas obožavamo grickati, popularnost počela graditi tek početkom prošlog stoljeća.
Indijski oraščić sjemenka je malog zimzelenog drveta koje potječe iz Brazila. Plodovi drveta indijskog oraščića, iako relativno nepoznati u zapadnom svijetu, u Brazilu i na Karibima smatraju se delicijom.

Sjemenka koju konzumiramo bubrežastog je oblika, delikatnog okusa te čvrste i blago spužvaste teksture. Indijski oraščić dostupan je u gotovo svim supermarketima tijekom cijele godine. No nije dostupan u ljusci jer njezina unutrašnjost sadrži smolu koja se prije konzumacije mora oprezno ukloniti. Ta se smola u industriji koristi za proizvodnju lakova i insekticida.

Indijski oraščić u tropske regije Indije i Afrike donijeli su portugalski istraživači iz Južne Amerike te se ondje i danas uzgaja. Tijekom povijesti bio je iznimno cijenjen zbog gotovo svih dijelova biljke, od drveta do ploda. Sama sjemenka nije bila pretjerano popularna do početka dvadesetog stoljeća. Danas su najveći uzgajivači indijskog oraščića Indija, Brazil, Mozambik, Tanzanija i Nigerija.

Indijski oraščić bogat je bakrom

Nutritivno je vrlo sličan orašastim plodovima te je bogat nezasićenim masnim kiselinama. Više od polovice nezasićenih masnih kiselina u indijskom oraščiću čine mononezasićene masne kiseline slične onima u maslinovu ulju. Istodobno je ukupni udio masnoća u indijskom oraščiću manji nego u većini orašastih plodova. Istraživanja su dokazala kako dodatak mononezasićenih kiselina u prehrani s malim udjelom masnoća pomaže smanjenju razine triglicerida u krvi čija je povišena koncentracija povezana sa srčanim oboljenjima. Indijski oraščić bogat je i antioksidativnim tvarima, što dodatno pridonosi povoljnom utjecaju na zdravlje krvožilnog sustava.

Nekoliko istraživanja navodi da visok udio antioksidansa u indijskom oraščiću pridonosi smanjenju rizika od fatalnih posljedica bolesti krvožilnog sustava. Konzumacija jednog do četiri oraščića tjedno smanjila je smrtnost do 20 posto. Konzumacija iste količine indijskog oraščića dovela je i do znatnog smanjenja rizika od oboljenja krvožilnog sustava. Ovaj je plod iznimno bogat bakrom koji ima vrlo važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Iskoristivost željeza, eliminacija slobodnih radikala, razvoj koštanog i vezivnog tkiva te stvaranje pigmenta melanina samo su neki od njih.

Bakar je sastavni dio enzima važnog za stvaranje energije i antioksidativnu zaštitu te enzima uključenih u stvaranje kolagena i elastina važnih za elastičnost krvnih žila, kosti i zglobova. Nedostatak bakra može prouzročiti probleme poput anemije, rupture krvnih žila, osteoporoze i artritisa. Indijski oraščić bogat je i magnezijem koji, uz kalcij, ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, a za njihovo zdravlje u njemu se nalazi i fosfor. Magnezij sudjeluje i u regulaciji rada živčanih stanica i mišića, a njegov nedostatak može prouzročiti grčeve u mišićima, visok krvni tlak, umor i glavobolje.

Tri do četiri šake tjedno

Spomenimo i to da redovita konzumacija orašastih plodova smanjuje rizik od nastanka žučnih kamenaca. No mnogi ih izbjegavaju zbog visoke energetske vrijednosti i straha od povećanja tjelesne mase. Ipak, provedene studije povezuju redovitu konzumaciju orašastih plodova s manjom vjerojatnošću većeg povećanja tjelesne mase. Strah od debljanja ne treba nas spriječiti da uživamo u njima, nego samo treba biti umjeren.

Indijski oraščić bogat je i vitaminima B kompleksa koji su važni za zdravlje živčanog sustava, kao i antioksidativnim mineralom manganom.

Ukratko, indijski oraščić namirnica je velike nutritivne vrijednosti, a posebno se ističe pozitivnim djelovanjem na zdravlje krvožilnog sustava. Odličan je izbor za zdravu grickalicu te kao međuobrok u kombinaciji s drugim orašastim plodovima i sušenim voćem. Može se koristiti i kao dodatak raznim jelima poput žitarica ili pirjanog povrća.

Maslac od indijskog oraščića može se pak dodati shakeovima kako bi im povećao udio proteina. Kako ne biste prekoračili preporučeni dnevni unos energije, ne preporučuje se konzumacija više od šake oraščića (20 – 30 g) odjednom, tri do četiri puta tjedno, pri čemu uzmite u obzir i konzumaciju ostalih orašastih plodova. Kod nekih ljudi se može pojaviti alergija na orašaste plodove koja se najprije manifestira kao mučnina ili osip oko usta, a ako se ne prepozna i ne tretira, daljnja konzumacija orašastih plodova može dovesti do ozbiljnijih simptoma poput oticanja jezika i gušenja.

Nutritivna vrijednost indijskog oraščića više je nego dovoljan razlog da on pronađe svoje mjesto u prehrani, naravno umjereno.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti