18.05.2024.
HomeNovostiINCIDENT U MARIBORU: Lobista Rok Snežić na ročište po tužbi protiv Avde...

INCIDENT U MARIBORU: Lobista Rok Snežić na ročište po tužbi protiv Avde Avdića došao u majici sa likom Martina Krpana – “On je štitio Sloveniju od muslimana” (VIDEO)

Na Okružnom sudu u Mariboru jutros je počelo suđenje privatnom tužiocu, poreskom savjetniku i lobisti Roku Snežiču protiv poznatog bosanskohercegovačkog istraživačkog novinara Avde Avdića. Snežič optužuje Avdića da laže, te ga goni za dva krivična djela – uvredu i klevetu, piše 24.ur.com

Ako lažu slovenački i bosanskohercegovački istražni organi, lažem i ja, rekao je prije ročišta Avdić, koji je inače, zbog ličnog poznanstva sa Snežičem, tražio izuzeće sutkinje. U videu ispod pogledajte kako su se Avdič i Snežič prvi put susreli uživo.

Rok Snežič je i prije nego što je ušao u sudnicu pokazao novinarki 24UR-a Mojci Hanžič majicu koju je obukao samo za ovu priliku. Na njoj je bio lik Martina Krpana, protagonista priče Frana Levstika sredinom 19. stoljeća, koji odsijeca glavu muslimanu.

“Ovo je slovenački narodni heroj Martin Krpan, sa sjekirom u ruci. Znate da je on štitio Sloveniju od muslimana. To je ono što ja smatram gospodinom novinarom. On kaže da sam ja prijetnja nacionalnoj sigurnosti muslimana, a ja samo želim da budem kao Martin Krpan”, kazao je Snežič.

altCrtež na majici Roka Snežiča (Foto: Delo.si)

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih istraživačkih novinara, urednik portala Istraga, Avdo Avdić više puta je dobio prijetnje. Po završetku današnjeg ročišta, izazvao je Snežiča riječima: “Hoćeš da budeš kao Martin Krpan? Hoćeš da odsijecaš glave muslimanima?”.

U Okružnom sudu u Mariboru danas je održano prvo ročište na kojem se kao privatni tužilac pojavio poznati poreski savjetnik Rok Snežič. On Avdića tereti za dva krivična djela, uvredljivu optužbu i klevetu.

“Srećan sam što sam konačno vidio Roka Snežiča uživo. Očekujem da će sve što sam objavio biti potvrđeno na sudu. Zato što sam objavljivao dokumente uglavnom iz slovenačkog pravosuđa koje vodi istragu protiv Snežiča i pravosuđa Bosne i Hercegovine koje je također istražuje Snežiča, zbog pranja novca. Tako da sam objavio dokumentaciju istražnih organa Slovenije i BiH, a on me sad tuži da dokaže da sam lagao… Ako lažu slovenački i bosanski istražni organi, onda lažem i ja”, rekao je prije suđenja Avdiću.

Budući da se današnja sutkinja Maša Blažeka i Rok Snežič poznaju još iz osnovne škole, Avdić je tražio njeno izuzeće.

Suđenje je danas vrlo brzo okončano. Konačnu odluku donosi predsjednik suda. Na pitanje da li poznaje ijednog sudiju u Mariboru, Snežič odgovara: “S obzirom da sam diplomirao na Pravnom fakultetu u Mariboru, a ovdje i magistrirao, poznajem većinu sudija i tužilaca.”

Ovo je druga privatna tužba Roka Snežiča protiv Avdića. Okružni sud u Ljubljani je krajem prošle sedmice presudio u korist optuženog istraživačkog novinara i prekinuo sudski postupak jer Snežič nije bio na sudu. Snežič će morati da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 820,16 eura i sudsku taksu od 100 eura, javlja 24.ur.com

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti