Incident ili ratni zločin u pripremi: Rusi isključili struju u nuklearnoj elektrani u Černobilu

0

Iz ukrajinske državne elektrane Černobil saopćeno je da su ruske snage isključile struju u ovoj elektrani, prenosi Rojters.

Dalje, nuklearna elektrana u Černobilu više ne pruža sigurnosne podatke Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), saopštile su Ujedinjene nacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno su izrazili zabrinutost za radnike u nuklearnoj elektrani, koja radi pod ruskom kontrolom.

Šef IAEA Rafael Grosi upozorio je da prijenos podataka iz sistema za nadzor sigurnosti instaliranih u nuklearnoj elektrani Černobil više ne funkcioniše.

Ispituju status

– Agencija ispituje status sigurnosnih kontrolnih sistema na drugim lokacijama u Ukrajini i uskoro će dati više informacija dodaje se u saopćenju IAEA.

IAEA nastoji da obeshrabri proliferaciju nuklearnog oružja kroz sisteme nadzora kroz rano otkrivanje zloupotrebe nuklearnog materijala.

Više od 200 zaposlenih ostalo je zarobljeno u nuklearnoj elektrani u Černobilu i rade bez prestanka 13 dana otkako su ruske snage preuzele kontrolu. Agencija je saopĆila da se situacija za zaposlene pogoršava.

IAEA je pozvala Rusiju da dozvoli rotaciju osoblja kako bi se oni odmorili. Rad u smjenama je neophodan radi sigurnosti, dodali su.

– Veoma sam zabrinut zbog teške i stresne situacije u kojoj rade zaposleni u nuklearnoj elektrani Černobil i potencijalnih prijetnji nuklearnoj sigurnosti rekao je Grosi.

Katastrofalna nesreća

Iako nuklearna elektrana, u kojoj se katastrofalna nesreća dogodila 1986. godine, više ne radi, još uvijek zapošljava više od 2.000 ljudi, čime se osigurava da ne dođe do nove katastrofe.

Grosi je ponovio spremnost da danas otputuje u Černobil i Ukrajinu kako bi osigurao sigurnost nuklearnih elektrana.

Rusija je prošle sedmice uspjela da preuzme kontrolu nad najvećom ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporožje. Prema podacima IAEA, dva od šest reaktora i dalje rade, zaposleni rade naizmjenično, a stanje radioaktivnog zračenja je stabilno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here