21.06.2024.
HomeNovostiIma li Fadil Novalić uopće vremena vršiti funkciju federalnog premijera: Non-stop je...

Ima li Fadil Novalić uopće vremena vršiti funkciju federalnog premijera: Non-stop je na sudu u pratnji svojih advokatica

Za danas je zakazan nastavak suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, vlasništvo Fikreta Hodžića.

Prošlo ročište, koje je održano u petak, 2. aprila, prekinuto je tokom svjedočenja Novalićeve sekretarice Bahre Džake, nakon što se odbrana požalila da im nisu dostavljeni dokazi koje je Tužilaštvo BiH koristilo u tom trenutku.

Dokaz na koji se odbrana žalila je prepiska na “Viberu” između Novalića i njegove sekretarice koja je preuzeta sa njenog telefona.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, te Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

NJih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

federalna.ba/Srna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti