15.04.2024.
HomeNovostiIma li BiH reagense na testiranje koronavirusa?

Ima li BiH reagense na testiranje koronavirusa?

Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa.

Kazao je ovo ministar zdravstva u Srbiji Zlatibor Lončar, te dodao: “Mi u roku od dva sata određujemo da li pacijent ima ili nema (virus).”

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, saznajemo da reagense na testiranje još uvijek nema, ali da se intenzivno razgovara o nabavci.

“Mi već sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), i kada bi se desilo da imamo suspektni slučaj, putem referentne laboratorije za Europu, sa kojom sarađujemo, osigurat ćemo se na način da se urgentno pošalje na testiranje. U isto vrijeme intenzivno s njima razgovaramo i dogovaramo da što prije i mi dobijemo testove za koronavirus”, potvrdili su ovo za portal Radiosarajevo.ba iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini saopćila je jučer da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

“Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u Bosni i Hercegovini u bilo kojem aspektu ovog pitanja”, saopćeno je između ostalog iz Ambasade Kine u Bosni i Hercegovini.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)(rsa,tl)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti