Ima li BiH reagense na testiranje koronavirusa?

0
Microscopic view of coronavirus.

Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa.

Kazao je ovo ministar zdravstva u Srbiji Zlatibor Lončar, te dodao: “Mi u roku od dva sata određujemo da li pacijent ima ili nema (virus).”

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, saznajemo da reagense na testiranje još uvijek nema, ali da se intenzivno razgovara o nabavci.

“Mi već sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), i kada bi se desilo da imamo suspektni slučaj, putem referentne laboratorije za Europu, sa kojom sarađujemo, osigurat ćemo se na način da se urgentno pošalje na testiranje. U isto vrijeme intenzivno s njima razgovaramo i dogovaramo da što prije i mi dobijemo testove za koronavirus”, potvrdili su ovo za portal Radiosarajevo.ba iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini saopćila je jučer da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije.

“Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u Bosni i Hercegovini u bilo kojem aspektu ovog pitanja”, saopćeno je između ostalog iz Ambasade Kine u Bosni i Hercegovini.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)(rsa,tl)