23.02.2024.
HomeNovostiIako je odbio kandidaturu, Bogićević izabran za gradonačelnika: Šta slijedi?

Iako je odbio kandidaturu, Bogićević izabran za gradonačelnika: Šta slijedi?

Bogić Bogićević danas je jednoglasno izabran za gradonačelnika Sarajeva.

S obzirom da je prije dva dana u svom pismu lideru SDP-a naveo da odustaje od kandidature, određena je pauza od sat vremena da se Bogićević izjasni o tome da li prihvata ovu funkciju ili ne.

“S obzirom na Član 12 stav 6 koji glasi ‘Neposredno nakon izbora izabrani se treba izjasniti da li prihvata izbor. Ukoliko odbije, ponovit će se izbori iz reda ostalih kandidata’. S obzirom da gospodin Bogić Bogićević trenutno nije prisutan, ja predlažem da napravimo pauzu od sat vremena, da mu damo vremena kako bi mogao doći ovdje i izjasniti se da li prihvata ili ne predvoditi ovaj grad u sljedeće četiri godine”, kazao je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Jasmin Ademović.

Ukioliko prihvati funckiju, Bogićević će biti 39 gradonačelnik Sarajeva.

“Bogićević je dao nemjerljiv doprinos očuvanju BiH, bio član predsjedništva SFRJ iz BiH od 1998. godine do 1991.godine, učesnik je historijske sjednice predsjedništva SFRJ kada je svojim glasom spriječio Jugoslovensku narodnu armiju da napravi vojni puč cijele države. Tokom opsade živio je i radio u Sarajevu. Bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, potpredsjednik SDP BiH i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i brojnih drugih priznanja”, navodi se u njegovoj biografiji.

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su za zamjenika predsjedavajućeg Gradskog vijeća izabrali Dragana Stevanovića iz reda srpskog naroda (općina Centar) i Mirelu Džehverović iz reda ostalih (općina Novi Grad).

U nastavku sjednice utrvđen je izbor članova Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti