22.07.2024.
HomeNovostiI to se događa: Zabrana punjenja električnih automobila zbog preopterećenja mreže

I to se događa: Zabrana punjenja električnih automobila zbog preopterećenja mreže

Kaliforniju je ovih dana pogodio toplotni talas, a trenutna situacija pokazuje ne samo snagu prirode, već i njen uticaj na razvoj automobilske industrije.

Toplotni talas u SAD se nastavlja. Vlasti pokušavaju da se bore sa posledicama, ali nije lako.

Neke države imaju značajna ograničenja. Tako je Kalifornija zabranila punjenje električnih automobila tokom sati koje su propisale vlasti.

Toplotni talas će trajati nekoliko dana, a temperatura bi mogla preći i 40 stepeni Celzijusa. Logično je da je u ovakvim vremenskim uslovima znatno veća potražnja za električnom energijom zahvaljujući sve raširenoj upotrebi klima-uređaja koji troše puno energije.

To znači da čak i u sunčanim oblastima kao što je Kalifornija postoji veliko opterećenje električne mreže. Vlasti zato preporučuju da se električni uređaji ne koriste osim ako to nije neophodno.

Smjernice su dobili i vlasnici električnih automobila. Od utorka do srijede nisu smjeli da pune svoje automobile u propisanom radnom vremenu, a moguće je da će se situacija ponoviti.

Kako se navodi, ove preventivne radnje su u funkciji sprečavanja strožih ograničenja potrošnje energije.

Treba napomenuti da Sjedinjene Države istovremeno pokušavaju podstaknuti napuštanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, što znači masovniji prelazak na električne automobile ili javni prevoz.

S obzirom na trenutne energetske probleme u ovakvim situacijama, to se čini kao apsurdan potez. Zato nije teško zaključiti da će poskupjeti električna energija, što će ograničiti pristup resursima koji se danas smatraju pristupačnim.

Da li će privatni automobili imati uskoro postati luksuz? Nije isključeno. U svakom slučaju, čini se da budućnost nije optimistična.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti