03.03.2024.
HomeNovostiI nikom' ništa: Arcelor Mittal Prijedor" priznao utaju 6,4 miliona KM poreza

I nikom’ ništa: Arcelor Mittal Prijedor” priznao utaju 6,4 miliona KM poreza

Naime, Studija transfernih cijena “Arcelor Mittala“, čiju je izradu naručila PURS, završena je krajem prošle godine i pokazala je da je “Mittal” imao transferne cijene sa dvije povezane firme, koje ne odgovaraju tržišnim, čime je Budžet RS-a oštećen za više od 3,3 miliona maraka, piše Capital.

U međuvremenu su izračunate i kamate, pa je dug “Mittala“ porastao na 6,4 miliona maraka.

To su za Capital potvrdili i u Poreskoj upravi koja je, nakon što je ustanovljeno da transferne cijene ne odgovaraju tržišnim, kontrolom utvrdila da obračunati porez na dobit za period 2010-2013. godina iznosi ukupno 6,4 miliona KM sa kamatama.

“Ove obaveze su naložene sa dva rješenja. Poreski obveznik ‘Arcelor Mital Prijedor’ nije uložio žalbu i u potpunosti je izmirio ove rješenjima naložene poreske obaveze“, istakli su u PURS.

Potvrdili su da je “Poreska uprava Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, koje radi pod nadzorom nadležnog tužilaštva, dostavila zapisnike, rješenja i pomenutu Studiju transfernih cijena ‘Arcelor Mittal Prijedor’“.

Analizirana dokumentacija o transfernim cijenama “Arcelor Mittala” za period 2010-2013. godina pokazala je da je ta kompanija imala transferne cijene koje ne odgovaraju tržišnim sa kompanijama “Arcelor Mittal Zenica” i “Arcelor Mittal Sourcing”.

Priča u vezi sa transfernim cijenama u “Arcelor Mittalu” traje već nekoliko godina. Prvo rješenje Poreske uprave RS, kojim je utvrđeno da je prijedorska kompanija na osnovu transfernih cijena utajila oko 50 miliona KM, a koje je potvrdilo i Ministarstvo finansija, poništio je sud 2016. godine i sve vratio na početak.

U ponovljenoj kontroli Poreska uprava 2018. godine je utvrdila da “Mittal“ treba RS-u da plati 49 miliona KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu finansija. Žalba je čuvana u ladici Ministarstva, a prema nezvaničnim informacijama, sve zbog zahtjeva Marka Pavića koji je više puta otvoreno štitio interese “Mittala”.

U međuvremenu je odlučeno da se uradi Studija transfernih cijena od strane nezavisne konsultantske kuće.

Istovremeno sa povlačenjem Marka Pavića sa pozicije predsjednika DNS-a Studija je završena, nakon čega “Mittal” plaća obaveze, značajno manje od prvobitno utvrđenih od strane PURS.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti