Hrvatski seizmolog prognozira: Podrhtavanje tla u Hrvatskoj može potrajati do godinu dana, možda i duže

0

U “RTL Direktu” o katastrofalnom zemljotresu kod Petrinje govorio je seizmolog Tomislav Fiket.

Objasnio je da nije iznimka da naknadni potres bude jači od onog prvog, kao što se dogodilo jučer u Petrinji. “Ako se sjetimo onog razornog u Draču u Albaniji, bila je slična situacija, samo što je bio veći vremenski razmak između porvog potresa i onog glavnog udara, koji je uslijedio par mjeseci kasnije”, kazao je.

“Problem je što se nakupila napetost. Ploče se gibaju jedna uz drugu, zapnu i može se dogoditi da popuste malo pa opet zapnu i onda popuste većim dijelom i onda se oslobodi veći dio energije i to se dogodilo ovog puta. Nažalost, vidimo da je situacija katastrofalna”, rekao je Fiket.

Objasnio je i zašto se tvrdi da je ovaj zemljotres bio 30 puta jači od zagrebačkog, a brojke na skali tako ne govore. “Richterova skala je mjera energije oslobođene u potresu i ona je eksponencijalna. Znači da je između potresa magnitude 5 i 6 razlika u 32 puta većoj energiji”, kazao je i dodao da je ovaj bio petnaestak puta jači potres od onog zagrebačkog iz marta.

“Svi objekti će izdržati kratkotrajnu trešnju, ali ako je ta trešnja dovoljno jaka i duga, i jači objekti znaju popustiti”, kazao je.

Kazao je da se za Hrvatsku zna da smirivanje tla traje oko šest mjeseci. “Ali, ovo je jedan od najjačih instrumentalno zabilježenih potresa na području Hrvatske tako da moguće je da ovo potraje i do godinu dana, a možda i duže”, kazao je.

Rekao je da je nemoguće predvidjeti kako će ovo utjecati na rasjede u Zagrebu. “Kad je krenula trešnja, mislio sad da se aktivirao neki bliži rasjed. Nisam misio da je u pitanju Petrinja”, rekao je.