HRVATSKI “NACIONAL”: “Čović je Putinov igrač, on i Dodik mogu zakomplicirati stanje u BiH!”

0

U autorskom tekstu Damira Petranovića ističe se da predsjednik HDZBiH, unatoč pritiscima i nagovorima hrvatskog premijera, još uvijek nije osobno osudio Putinovu agresiju u Ukrajini, a istovremeno se, kako navode, “otkrivaju nove činjenice o Čovićevoj dubokoj vezi s Putinom i Rusijom”.

“Dragan Čović, predsjednik HDZBiH, opasno prkosi hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i Hrvatskoj. Očito slabi Plenković morat će vodećim ljudima EU i NATO objasniti zašto on Čovića, Putinovog čovjeka u BiH, ne može disciplinirati. I to zato jer Čović i dalje ismijava Plenkovića i unatoč pritiscima i nagovorima Plenkovića ni do zaključenja ovog teksta nije osobno osudio Putinovu agresiju u Ukrajini. Nije ništa takvog osobno izgovorio“, piše Nacional.

Štaviše, navodi ovaj magazin, otkrivaju se upravo nove činjenice o Čovićevoj dubokoj vezi s Rusima, preko Aluminija i drugih lukrativnih poslova.

“On je čak javno pozvao da Rusija ostvari veći utjecaj na BiH prilike, pozvao je svojedobno čak i jednu jedinicu ruske vojske u Hercegovinu. Činjenica da Putin, uz Dodika, ima još jednog čovjeka u BiH na svojoj strani pokazuje da on preko Dodika i Čovića može gadno zakomplicirati situaciju BiH”, navodi hrvatski magazin.

Možda i zato, dodaje se, Zapad ne želi podržati zahtjev Hrvata da se promijeni Izborni zakon u BiH, “jer bi tada Putin imao dva svoja čovjeka u Predsjedništvu BiH”.

“Pleković će tako biti odgovoran za destabilizaciju BiH”, podvučeno je.

Koliko je NATO zabrinut za tu situaciju i BiH vidi se i po tome da je na zadnjem summitu NATO BiH apostrofirana (uz Gruziju), kao najveći potencijalni novi krizni slučaj, te je to spomenuto i u službenom priopćenju.

“Da bi NATO pokazao kako BiH smatra kriznom točkom sljedećih dana će nad BiH biti održana vježba francuskih Rafaela. Uz to jača se EUFOR, dolaze dodatni vojnici EU. Sve to pokazuje s kolikim se problemom zbog Dragana Čovića hrvatski premijer Andrej Plenković suočava nakon ruske agresije na Ukrajinu”, ocijenjeno je.

Nadalje, autor tvrdi da Plenković svoju politiku u BiH provodi s Čovićem u suglasju, “ali to se sada počinje pretvarati u problem, i to zbog činjenice da se Čović od izbijanja ruske agresije na Ukrajinu, ali to je počelo i znato ranije, suštinski ponaša kao ruski čovjek”.

Nacional je podsjetio na raniju Čovićevu izjavu “da je uloga Ruske Federacije nezamjenjiva i temeljna”.

“Ona uravnotežuje, stvara ravnotežu snaga u svijetu i ne može se izbjeći u rješavanju bilo kojeg problema”, izjavio je tada Čović.

“Plenković se nalazi u nezgodnoj situaciji jer Čoviću kao doista legitimnom predstavniku Hrvata u BiH treba dati podršku u borbi oko izbornih zakona i položaja Hrvata u BiH, zaključuje Nacional.

U nastavku pročitajte cijeli sadržaj analize hrvatskog “Nacionala”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here