Hrvatski carinici bračni par vratili u BiH zbog 4 banane, 3 jabuke i pola sirnog namaza

0

Nova pravila vezana za unos prehrambenih proizvoda u Evropsku uniju, odnosno Republiku Hrvatsku svakodnevno šokiraju građane BiH prilikom prelaska državne granice, piše Večernji list BiH.

Najnoviji primjer je apsurdan. Jedan bračni par je, kako tvrde, vraćen s hrvatske granice zbog četiri banane, 3-4 jabuke, par šnita hljeba i pola sirnog namaza od 100 grama.

Bračni par neugodno se iznenadio kada su im carinici Republike Hrvatske rekli kako u njihovu zemlju ne mogu unijeti užinu koju su ponijeli u automobilu.

“Carinik nam je otkrio ovu ‘veliku količinu krijumčarene robe’ te nas vratio natrag na prostor BiH te smo je morali baciti, odnosno uništiti. Nadamo se da će divlji konji naći ovu zalihu hrane i da neće propasti”, objavio je ovaj građanin, uz fotografije bačene hrane, piše Večernji list BiH.

Prije Božića jedan građanin, koji trenutno živi u Njemačkoj, carinicima je morao ostaviti domaće proizvode poput maslinovog ulja, suhih smokava, domaćeg voća i povrća u vrijednosti od više stotina konvertibilnih maraka. Njegovu sudbinu dijelile su i stotine onih koji su se nakon Božića iz Hercegovine vraćali u Austriju, Njemačku…

Kazne zbog kupusa, tikava, pašteta u gepeku ….

Prilikom ulaska u Hrvatsku nedavno su, na graničnom prelazu Izačić/Ličko Petrovo Selo vozača carinici kaznili s 5100 kuna ( više od 1,500 KM) jer je preko granice prenio dvije vreće kupusa, tačnije 15 kg. Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat vozaču, kriv je jer “nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa”.

Carinici su kaznili još tri osobe, jednu zbog tri tikve i to kaznom od 3500 kn ( oko 1000 KM), drugu za tri akumulatora s 4000 kn i 400 kn za troškove odvoza na otpad, te jednu putnicu koja je imala 10 pašteta. Ona je, prema tvrdnjama vozača, dobila kaznu od 3000 kn.

Pravila su rigorozna, a sudeći prema navedenim primjerima, neki carinici ih se doslovno drže.

Iz BiH u Hrvatsku nije dopušten unos mesa i mesnih proizvoda, mlijeka i mliječnih proizvoda, pa čak ni u malim količinama, piše Večernji BiH.

Proizvodi životinjskog porijekla kao što su med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci dopušteni su u količini do 2 kg. Dopušten je i unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi iz medicinskih razloga, kao i hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga.

Hljeb, kolači, keks, dvopek, tost i slični prepečeni proizvodi s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi, zatim čokolada i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda dopušteni su u količini za ličnu upotrebu.

U Hrvatsku, između ostalog, možete prenijeti i dvije kutije cigareta po osobi te alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. u količini do 1 litre ili alkohol i alkoholna pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje također do 1 litre ili mirno vino – 2 litre.

Za prekršaj neprijavljivanja robe propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 2000 do 50.0000 kuna (od 520 do 13.000 KM).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here