Hrvatske vođe zbunjene: Plenković ne zna čija je letjelica pala na Zagreb, a Milanović se čudi zašto nije srušena

0

Hrvatski premijer Andrej Plenković se obratio medijima povodom pada letjelice u Zagrebu, gdje poručio da nije siguran ko u čijem vlasništvu je bila ova letjelica.

– Prema onome što trenutno imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje i  ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu – rekao je.

Naveo je da je dobro to što nema povrijeđenih i da je pala na dio koji nije niti kuća niti zgrada te da nadležne službe obavljaju uviđaje.

– Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba. U svakom slučaju svi će maskimalno uložiti napore da se utvrde razlozi dolaska i rušenja ove letjelice u Zagrebu – kazao je Plenković.

Nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović održao je hitan sastanak s čelnicima Oružanih snaga RH i sigurnosno obavještajnih agencija.

– Znamo kakav je objekt doletio. Letio je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta. Ovo je ozbiljan incident. Pozivam građane da budu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba – rekao je Milanović.

Činjenice će se utvrđivati

Naglasio je da je ovaj slučaj trenutno predmet ozbiljne istrage.

– Istražuje se kako je moguće da ovo nitko nije primijetio. Pitanje je li Hrvatska s ovim nivoom obrane mogla išta napraviti. Letjelica je bila vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera – rekao je Milanović.

– Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva”, rekao je.

– Nisam se čuo s Orbanom, Plenković ga je vidio u Francuskoj. I Mađarska je trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa – rekao je Milanović.

Naglašava da je događaj ozbiljan.

– Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo – rekao je.

Ovisimo o zapadnim saveznicima

– U ovom stranju je naša protuzračna obrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva – rekao je Milanović.

Naučit ćemo nešto iz ovoga

– Nema potrebe da se poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor, tamo je rat i stvari su izvan kontrole. Ne znaam što bismo dobili time. Samo se nadamo da se to više neće dogoditi. To je letjelo 1000 kilometara – rekao je Milanović.

Odgovarajući na novinarska pitanja istakao je da je šef NATO-a tehnička osoba.

– Glavni sekretar NATO-a je koordinator, on govori u ime Saveza i često kaže stvari koje nisu koordinirane. Nema smisla ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa – rekao je Milanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here