24.06.2024.
HomeNovostiHRVATSKA NAMJERAVA PONOVO TUŽITI SRBIJU

HRVATSKA NAMJERAVA PONOVO TUŽITI SRBIJU

Informacija kako Ministarstvo boračkih i socijalnih pitanja vlade Republike Srbije započinje s dodjelom “boračkih spomenica” svim sudionicima ratova od 1990. do 1999. godine, izazvala je pravu lavinu reakcija u Hrvatskoj. 

Po mnogima, riječ je o klasičnom priznanju Republike Srbije kako je bila aktivni sudionik ratova koji su se vodili na prostorima bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina prošlog stoljeća. Podsjetimo, “boračke spomenice” dodjeljivat će se uz sve počasti i ceremonije, a na dokumentu koji će biti uz odličje bit će i potpis ministra. 

Uvođenje “boračkih spomenica” u Srbiji za Večernji list komentirao je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je rekao kako je u petak u Vukovaru obavljena identifikacija pet osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih su tri hrvatska branitelja i dva civila. 

“To su žrtve velikosrpske agresije. I dok u potpunosti izostaje suradnja Srbije u rješavanju pitanja nestalih osoba, u medijima smo vidjeli da planiraju odlikovati upravo provoditelje velikosrpske agresije. Tim besprizornim činom Srbija nastavlja svoju politiku, ali i potvrđuje svoju agresiju na Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Temeljito analiziramo i zadnju presudu iz Haaga (slučaj Simatović i Stanišić, op. S.B.) i sve što možemo, iskoristit ćemo kako bismo dokazali počinjene zločine, ishodili obeštećenje za žrtve i naše logoraše jer ratni zločin ne zastarijeva”, rekao je Medved. 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti