20.06.2024.
HomeNovostiHrvatska ima najjači porast broja novozaraženih u Evropi

Hrvatska ima najjači porast broja novozaraženih u Evropi

Mada se čini kako se u nekim zemljama pandemija koronavirusa smiruje, broj novih slučajeva širom svijeta raste brže nego ikad te se svakodnevno prijavljuje više od 100.000 novih slučajeva zaraze.

New York Times (NYT), američke novine sa sjedištem u New Yorku, koje su osvojile 130 Pulitzerovih nagrada, redovito prati sve najnovije informacije povezane s covidom-19 te čitateljima predstavlja interaktivne grafikone i tabele u kojima se mogu vidjeti najnoviji podaci o broju umrlih, ukupnom broju slučajeva i pojavi novih žarišta. Neke je ovih dana mogla iznenaditi ažurirana svjetska karta koronavirusa na stranici portala NYT na kojoj je Hrvatska jedina zemlja u Europi označena jarko crvenom bojom (slika dolje).

Jarko crvena Hrvatska je stvar statistike

Razlog zašto je Hrvatska tako jarko istaknuta jest taj da ova specifična interaktivna karta prikazuje pojavu žarišta, odnosno porast broja novih slučajeva. One zemlje kod kojih pada broj zabilježenih infekcija obojene su u plavu boju (Velika Britanija, Poljska i Grčka), a one kod kojih je broj novozaraženih stabilan i nepromijenjeno u svijetlu oker boju (Rusija, Francuska, Italija itd.). One države u kojima je zabilježen porast slučajeva koronavirusa su narančaste ili crvene; ovisno o jačini rasta – svjetlije narančasta govori o slabom porastu novozaraženih, tamnija narančasta o srednjem, a crvena o značajnom, prenosi Index.hr.

Dakle, Hrvatska je crvena u cijeloj Europi jer su trenutno zemlja s najjačim porastom broja zaraženih covidom-19. Čak su Srbija i BiH, koje imaju veći broj dnevnih slučajeva od Hrvatske umjerenije boje; one su svjetlije narančaste. To ne znači da su najgori po broju slučajeva ili da su najrizičnija zemlja u Europi, to samo govori o tome da su vrlo brzo skočili s nula infekcija na skoro 100 dnevno.

Ova karta, dakle, ne prati ukupan broj slučajeva nego naprosto porast novih slučajeva. Hrvatska je tako jedna od zemalja u Europi s najmanjim brojem zaraženih, no u postotnom smislu posljednjih dana bilježi velik rast novih slučajeva. Jarko crvena Hrvatska je u ovom slučaju rezultat statistike i načina izračuna te ne govori o tome da smo postali značajno žarište u svjetskim okvirima nego samo da smo imali nagli rast broja zaraženih, prenosi Index.hr.

Nismo sami na svijetu

Kada se svjetska karta koronavirusa poveća i kada vidimo cijeli svijet, možemo uočiti da Hrvatska nije jedina na kugli zemaljskoj u boji crvenog svjetla semafora (slika dolje). Jarko crvene države su i Maroko, Kirgistan, Ekvatorijalna Gvineja te Malavi. Međutim, Hrvatska je jedina u ovoj boji na području Europe.

New York Times piše da je o porastu novih slučajeva u posljednje dvije sedmice izvijestilo gotovo dvostruko više zemalja od onih koje su prijavile pad. 17. lipnja zabilježeno je više novih slučajeva u jednom danu širom svijeta nego ikada do sada – čak 166.099.

Ovakva visoka brojka novozaraženih rezultat je žarišta u Latinskoj Americi, Africi, Aziji i na Bliskom Istoku.

Situacija nije lagodna ni u SAD-u. U četvrtak su Kalifornija i Florida izvijestile o najvećem dnevnom broju novih slučajeva od početka pandemije, a Teksas je postao šesta američka savezna država u kojoj ima više od 100.000 slučajeva.

Mada su Sjedinjene Države zemlja s najvećim brojem slučajeva (2,5 miliona) i smrti (oko 126.000 žrtava), one su na karti obojene u svjetlije narančastu boju jer nemaju tako značajan porast novozaraženih u posljednje vrijeme kao Hrvatska.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti