Skandal na EURO: Hrvati igrali pod ustaškim grbom

0

Hrvatska fudbalska reprezentacija igrala je četiri utakmice na Evropskom prvenstvu pod grbom na kome je prvo polje bijelo, što je grb iz doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske.

Na službenom državnom grbu Hrvatske prvo polje je – crveno.

Portal Index.hr piše da je na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo. Na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Kako dalje objašnjava navedeni portal, na dresu fudbalskih reperezentacija Hrvatske (svih uzrasta) obvezno stoji grb fudbalskog saveza – u ovom slučaju HNS-a. Malo ko ima grb države, no na velikim takmičenja poput Evropskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Međutim, na pogrešan grb niko nije reagovao. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz grupe, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španci nisu ni imali.

Grb s prvim bijelim poljem uveli su Ante Pavelić i njegove ustaše 1941. godine, a iz upotrebe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu.

Za vrijeme SFRJ Republika Hrvatska koristila je grb sa prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here