23.06.2024.
HomeNovostiHrvati spašavaju turizam: Očekuje se dolazak do milion gostiju

Hrvati spašavaju turizam: Očekuje se dolazak do milion gostiju

Jun bi prema opreznim prognostičarima mogao da donese desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto prometa iz lanjskog šestog mjeseca, kad je Hrvatska imala više od tri miliona turista i 15 miliona noćenja, piše u petak Večernji list.

Hoće li Jadran na kraju u junu ugostiti tristotinak hiljada ili se možda približiti i cijelom milionu turista zavisi od mnogo faktora, od razvoja epidemiološke situacije do brzine reakcije, fleksibilnosti i volje u evropskim državama da omoguće inostrana putovanja.

Prije mjesec dana jun je bio potpuno prekrižen i činilo se da će biti dobro ako turisti počnu pristizati i u julu. Ali čini se da ni šesti mjesec ipak nije sasvim izgubljen. Otkaza ima i dalje, ali lavina je zaustavljena, a kapne i pokoja nova rezervacija, piše dnevnik.

Led će sada u maju probiti poslovni gosti i vlasnici kuća za odmor, plovila i nešto malo mobilnih kamp-kućica jer se kampovi tek počinju otvarati. Ali, nastavi li se situacija s virusom korona smirivati, jun bi, prema opreznim prognostičarima, mogao donijeti desetak posto, a prema optimističnijima i do 30 posto turističkog prometa iz lanjskog šestog mjeseca kad je Hrvatska upisala nešto više od tri miliona turista i oko 15 miliona noćenja.

Kako bilo, nada se budi da bi turistički gubici ove godine mogli biti nešto manji nego što se činilo u prvi mah kad je COVID-19 buknuo u Evropi. Ali paralelno raste i lagana nelagoda od tog priželjkivanog turističkog talasa i pandemija jadranske domaćine dovodi u jednu pomalo šizofrenu situaciju: vape za gostima, a istovremeno se, pogotovo u porodično, smještaju, pribojavaju da ih prime pod svoj krov.

Turistički profesionalci, s iskustvom vođenja i velikih hotelskih kompanija i kuća za iznajmljivanje, na to imaju reći samo jedno: “Naši su epidemiolozi odradili odličan posao. I dalje treba da imamo povjerenja u njihove odluke. Oni će znati kako treba reagovati i u nekoj eventualnoj situaciji u vezi s turizmom. Na nama je samo da se pridržavamo onog što kažu. Vraćanje u normalu nosi neki rizik, ali našoj privredi treba restart, a ko ga u Hrvatskoj može pokrenuti ako ne turizam”, prenosi Hina

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti