20.06.2024.
HomeNovostiHodžinski sukob eskalira: Kavazović prijeti oštrim progonom svog dugogodišnjeg priatelja Kozlića

Hodžinski sukob eskalira: Kavazović prijeti oštrim progonom svog dugogodišnjeg priatelja Kozlića

Islamske informativne novine (IIN) Preporod objavile su intervju sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovićem.

Reisu-l-ulema Kavazović komentirao je situaciju kada je zbog utvrđenih propusta u radu dužnosti razriješio muftiju IZ Bošnjaka za Evropu izvan domovinskih zemalja Osmana ef. Kozlića.

„Kao reisu-l-ulema ne mogu garantovati da u radu naše Zajednice neće biti propusta, ali mogu garantovati svim članovima i pripadnicima da nećemo skrivati greške i propuste i da ćemo uvijek insistirati na odgovornosti svakog pojedinca, ma ko to bio. Ništa od onoga što se desilo, ne bi se desilo da su odgovorne osobe u Banjoj Luci poštovale propise Islamske zajednice o vakufskoj imovini. Naprotiv, oni su ih kršili, a odluke viših organa zanemarivali“,  kazao je reisu-l-ulema.

On je podsjetio da se nakon prvih prijava o tome da se u Banjoj Luci dešava raspolaganje na vakufskoj imovini od strane Medžlisa IZ Banja Luka 2014. godine, a koje nije bilo u skladu sa važećim procedurama Islamske zajednice, u proces uključila Vakufska direkcija i vratila ga u okvire i propise Islamske zajednice pred Vijećem muftija koje je donijelo zaključak da se to ispravi.

„Sada je jasno da se te smjernice nisu poštovale i da su se vodili procesi otuđenja imovine o kojima viši organi IZ nisu bili upoznati. Nepoštivanje propisa i procedura IZ od strane ljudi u MIZ Banja Luka, prije svih predsjednika i glavnog imama, i njihovo samovoljno odlučivanje bez Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Banja Luka, ali nažalost i nepostupanje po zaključku Vijeća muftija od strane muftije banjalučkog i IO Medžlisa i njihovo zanemarivanje upozorenja od strane Vakufske direkcije, doveli su do velike štete na imovini Islamske zajednice“, kazao je reisu-l-ulema.

Izvor: Raport

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti