19.05.2024.
HomeNovostiHoće li politika smijeniti Kormana?

Hoće li politika smijeniti Kormana?

Vlada Tuzlanskog kantona će na sjednici ovog ponedjeljka donijeti odluku o godišnjoj ocjeni rada direktora Uprave policije Dževada Kormana. Ukoliko Vlada prihvati negativnu ocjenu, koju je predložio resorni ministar, bit će pokrenuta procedura smjene direktora Uprave policije.

Vlada Tuzlanskog kantona će birati između pozitivne ocjene – koju je direktoru Uprave policije Džavadu Kormanu dodijelio bivši Nezavisni odbor, i negativne – kojom je resorni ministar Sulejman Brkić (SDBiH) ocijenio njegov rad.

“Ja ću ispoštovati sve ono što mi zakon nalaže. A možete pogledati na osnovu čega su donijeli ocjenu u KS-u. Ja o tim stvarima neću sada da se izjašanjavam”, kazao je ministar Brkić.

Direktor Korman podsjeća kako je njegov rad u 2019. godini dobio negativnu ocjenu: “Možda ovo na neki način predstavlja određene političke pritiske na rad Uprave policije, odnosno njenu operativnu pa i finansijsku samostalnost”.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima, postupak smjene direktora Uprave policije može pokrenuti ministar nakon negativne ocjene – predlaže ga Vladi koja može donijeti odluku o smjeni ako prihvati ministrov prijedlog. Direktoru Uprave policije je negativna ocjena saopćena samo dan nakon jedne od najuspješnijih akcija pripadnika Uprave policije protiv organizovanog kriminala.

Kako navodi Korman, radi se o jednoj organizovanoj kriminalnoj grupi koja je bila ovladala Tuzlom, pa i drugim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona.

“Ja ne volim kad se takvo nešto radi, isto kao pred izbore kada se počnu praviti i šminkati ulice i kad se pred neku ocjenu bilo koga – može to biti sutra i moja ocjena – uradi nešto bombastično. Ja mislim da to treba raditi u kontinuitetu čitave godine, bez obzira na izbore”, poručuje predsjednik Skupštine TK-a Žarko Vujović (SDBiH).

Tako je vlast odustala od skraćene procedure za smjenu direktora Uprave policije koju je pokušala realizirati izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima čije je usvajanje u Skupštini TK-a zaustavljeno nakon oštrog protivljenja OHR-a i Ambasade SAD-a.

“Mislim da treba doći do nekog usaglašavanja s međunarodnom zajednicom jer je na kraju krajeva i ona imala veliki udio u restrukturiranju policijskih snaga, uređenju, pomoći. U tom smislu mislim da treba to dovoljno iskoordinirati”, ističe Vujović.

Podsjećamo, aktuelna vlast, koju predvodi SDA, želi brzu smjenu direktora Uprave policije najviše zbog toga što ga je imenovala bivša vlada, koju je predvodila PDA Mirsada Kukića.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti