23.07.2024.
HomeNovostiHoće li parlamentarci danas smijeniti Nenad Nešića zbog vrijeđanja žrtava genocida u...

Hoće li parlamentarci danas smijeniti Nenad Nešića zbog vrijeđanja žrtava genocida u Srebrenici

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će održati 19. redovnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o nekoliko zanimljivih tačaka.
Prema najavi, zastupnici će raspravljati o ukupno 26 tačaka, a svakako jedna od najzanimljivijih tačaka odnosi se i na inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, odnosno smjenu ministra sigurnosti Nenada Nešića.Ovaj prijedlog u proceduru uputili su zastupnici Kluba SDA Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

Također, u obrazloženju odluke naveli su i zbog čega traže smjenu Nešića.

“Ministar sigurnosti gostujući u emisiji naziva ‘Ćirilica’ u Srbiji na naročito grub način je uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici te je negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Posebnu težinu u cijelom ovom slučaju bez presedana ima činjenica da je to učinio s pozicije ministra u Vijeću ministara BiH koji svojim resorom treba da garantuje sigurnost i mir svim građanima BiH”, naveli su.

Podsjetimo, Nešić je u gostovanju u emisiji koju vodi Milomir Marić na Happy televiziji ismijavao žrtve genocida u Srebrenici.

“Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici živi u Njemačkoj”, rekao je tada Nešić.

Na konstataciju voditelja Marića da su zbog slične izjave njega tužila majke Srebrenice, Nešić odgovara “vjerojatno će sada da tuže i mene”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti