26.02.2024.
HomeNovostiHoće li novi članovi CIK-a posvađati koalicione partnere u BiH?

Hoće li novi članovi CIK-a posvađati koalicione partnere u BiH?

Je li izborom i reizborom članova Centralne izborne komisije BiH na pomolu nova politička kriza? Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na prijedlog Dragana Mektića, imenovao je četiri nova člana CIK-a BiH. Imenovanja su razljutila HDZ BiH i SNSD. S druge strane, reizbor Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića mogao bi dovesti u pitanje koaliciju SDA-SBB.

“Ovo nije samo politička kriza, ovo je i upitnost budućnosti BiH”, kazala je dopredsjedavajuća Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto (HDZ BiH).

Upitan je i njihov daljnji utjecaj na izborne procese u BiH. Bez toga ne žele učestvovati ni u daljnjem radu bh. institucija. Tako, umjesto SDS-a i PDP-a, HDZ BiH će uz partnera u vlasti provoditi zaključke Narodne skupštine RS-a o neodlučivanju u bh. institucijama.

“SNSD i HDZ žele da upravljaju izbornim procesom, žele da imaju svoju izbornu komisiju i da na narednim izborima, kao što se to dešavalo dosada, upravljaju procesom izbora”, navodi SDS-ov državni zastupnik Dragan Mektić.

I kada je dvojac HDZ BiH – SNSD imao sve spremno za imenovanje kadrova u CIK-u BiH, Mektić je izašao sa svojim prijedlogom, a glasovima SDA, SDS-a, PDP-a, DF-a i dijela SDP-a imenovani su novi i neki stari članovi CIK-a BiH. Inače, do sada HDZ BiH i SNSD su na sjednicama CIK-a BiH sa 4 glasa od 7 članova preglasavali i donosili odluke.

“Sve je napravljeno u režiji SDA”, tvrdi Krišto.

SBB je suzdržan, pa je ovim potezom otvoreno pitanje i je li poljuljana koalicija stranaka SDA-SBB-DF.

“Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koalicijska participacija u vlasti”, upozorava Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

SDA-ov zastupnik Šemsudin Mehmedović smatra reakciju SBB-a ishitrenom.

Zastupnici SNSD-a ističu da na ovaj način SDA, PDP i SDS rade protiv interesa RS-a, a HDZ-ovci da je sve nezakonito. Međutim, izborni zakon jasno propisuje da, ukoliko inerresorna radna grupa za izbor članova CIK-a BiH ne dostavi imena kandidata prije isteka roka, Zastupnički dom samostalno bira članove, što se na kraju i desilo. Iz PDP-a odgovaraju, ovo je kraj izborne prevare.

“Ako hoćete da nered bude kompletan, onda treba nastaviti u istom smjeru. Ćerat ćemo se još na tom planu”, poručuje delegatkinja u Domu naroda BiH Dušanka Majkić (SNSD).

Dok SNSD će da tjera, HDZ BiH će na HNS-u razmatrati nastavak saradnje sa SDA. Za to, očito, ima prostora, odnosno mjesto za člana CIK-a BiH iz reda hrvatskog naroda – s obzirom na to da entitetske većine za smjenu Stjepana Mikića, bivšeg potpredsjednika HDZ-a BiH-a, a imenovanje Željka Bakalara, savjetnika u kabinetu Željka Komšića, nije bilo. Novi članovi CIK-a BiH su Vanja Bjelica-Prutina, saradnica iz kabineta Mirka Šarovića, i Jovan Kalaba.

HDZ BiH i SNSD tvrde da su ovi članovi CIK-a BiH stranački ljudi – takva je praksa, potvrđuju, bila i ranije, ali sada, očigledno, zamjeraju što nisu njihovi ljudi.

“Ali ovo su direktno kandidati. Morate naći načina, ne možete staviti na listu nekog ko nije član partije”, kaže Majkić.

U CIK-u BiH, koji bi trebao biti nezavisno tijelo, strankama je najvažnije koji član je čiji član. A ne to zašto su dopustili vječne mandate, penzionere i sveli na instituciju partijskih interesa, dopuštajući da čak njih 5 obavlja dužnost, raspisuje, provodi i implementira izbore van mandata i po nekoliko godina.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti