Hoće li i Čović, nakon Kolinde, na smetljište historije

0

Dragan Čović loše radi za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, sada nam je jasno zašto je Hrvatima u BiH loše – prve su od poruka koje su se čule iz stožera Zorana Milanovića, trebao je kažu biti veći džentlmen. Zapravo, Čović je danas pokazao pravo lice, on ne može biti ono što nije. A, daleko je od džentlmena. On je zapravo otkrio danas svu opskurnost i podigao je na noge cijelu Hercegovinu, ali autobusi, Konzumovi bonovi sve za glas Kolindi Grabar Kitarović bili su uzaludni!

Hrvatski narod, po Čovićevoj definiciji, onaj legitimni i legalni je odlučio – ne žele one koji slave udruženi zločinački pothvat, neće retrogradnu krajnju desnicu, neće Čovića, neće Kolindu, Plenkovića…

Sada se pokazalo da je Hrvatska i previše opterećena političarima iz BiH, i da s druge strane upravo zbog užasnog odnosa prema BiH takve politike gube čak i izbore.

HDZ BiH zajedno sa Kolindom Grabar Kitarović slavio je UZP, a u isto vrijeme hvale se da promiču europske vrijednosti.

Projekt koji je proglašen, ne u BiH, nego u Haagu UZP-om nazvali su putokazom. A, onda ih je hrvatski narod poslao u prošlost!

Narod nije dao da im ovaj jad i bijedu navuku na leđa. Čak ni stranačka mašinerija nije pomogla, pa čak ni prednost Kolinde, jer je imala puno lakši posao iz predsjedničke fotelje, nego Milanović koji faktički dvije godine je van politike.

Narod nije dozvolio da im se stavi teret tog zločinačkog pothvata navuče na pleća.

Pokazat će se istinita tvrdnja Željka Komšića koji je slavlje UZP-a nazvao nelogičnim I ne može biti briga za narod.

“Gdje je tu pamet, to je nelogično, kontradiktorno, loše po Hrvate kao narod”, kazao je Komšić.

Forumi na portalima gore i komentari govore da je Čović pogazio branitelje, poticao je krivosuđe, lažne diplome…U tom kontestu piše se i priča o počasnom doktoratu Čovića iz Zagreba. Doktor Čović postao je teško breme Hrvatskoj.

“Mi priželjkujemo kontinuitet jednog razmišljanja predsjednice Republike Hrvatske kada je u pitanju Bosna i Hercegovina u cjelini, a posebno hrvatski narod u Bosni i Hercegovini”, naglasio je Čović nakon što je glas dao Kolindi.

Ne ostvari se Čoviću ono što je želio, jer su u konačnici politike koje zastupa i vodi osuđene na propast. Kako je KGK nestala, tako će i on.

Njegova bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je 29. novembra odala počast Slobodanu Praljku, u Hagu osuđenom generalu HV-a i HVO-a: „On se borio za prava hrvatskoga naroda, odslužio je ono za što je osuđen. Dogodilo se što se dogodilo. Veliki propust Haškoga suda“, rekla je.

Bilo je to od bivše hrvatske predsjednice još jedno negiranje zločina, te još jedno miješanje u rad Međunarodnog suda u Hagu. I prije dvije godine, odmah nakon presude i Praljkovog suicida održavane su ceremonije u njegovu čast, a predsjednica je i tada izjavila da je „Slobodan Praljak, čovjek koji je radije dao život nego živio osuđen za djela koja nije počinio“.

Danas kada je Hrvatska preuzela i predsjedavanje Evropskom unijom građani su pokazali da ne žele odlaziti u prošlost, već ići naprijed.

No, pitanje je kada će se bosanski Hrvati konačno okrenuti pravim vrijednostima. Je li došao kraj Draganu Čoviću. Je li region lagano ozdravio, vidjet ćemo već na lokalnim izborima u oktobru.

Poslije pobjede Zorana Zaeva u Sjevernoj Makedoniji, veoma je bitna pobjeda Milanovića -socijaldemokratije na prostoru Zapadnog Balkana.

Sigurno u hrvatskom korpusu ima stranaka – ljudi spremni na rad za narod, ali ne radeći za vlastite interese. Može li ovaj poraz rasformirati i  Hrvatski narodni sabor, odnosno Čovićevu družinu.

To je privatna udruga Čovića kojom najviše zastupa lične interese, a krijući se iza legitimiteta ostalih članica – stranaka koje participiraju u HNS-u. Hoće li sada prvenstveno u HDZ-u 1990 koja je druga partija u HNS po utjecaju konačno odgurnuti Čovića.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović još prije dvije godine je kazao kako odluku o tome da li će stranka čiji je vođa napustiti Hrvatski narodni sabor prepušta članstvu, a danas se čini da su već s jednom nogom van HNS-a. Ovaj potop KGK I Čovića mogao bi im pomoći da pronađu snagu da nastave sami.

Čak bi ovaj poraz mogao potaknuti i neke vjerske lidere da ohrabre HDZ 1990, Hrvatsku stranku i druge da samostalno krenu djelovati kada je riječ o politici.

PIŠE: Amina Čorbo Zećo, NAP.ba