Hoće li Fadil Novalić biti u pritvoru sa Tijanom Ajfon?

0

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Tijani Maksimović, poznatijoj kao Tijana Ajfon, u trajanju od mjesec dana, dok je Srđan Šojić (skeledžija) pušten na slobodu.

Ostalim osumnjičenima izrečena je mjera zabrane.

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijeli su izvještaj protiv sedam osoba, uhapšenih u okviru akcije kodnog naziva “Kristal”, zbog postojanja sumnje da su umiješani u organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju.Na teret im se stavlja i neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, navođenje na prostituciju i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja i eksplozivnih materija RS.

Nezvanično, izvještaj je podnesen protiv Zlatana Ćuka, Siniše Perića, Milisava Tomića, Tijane Maksimović (Tijana Ajfon), Vladana Kakuće, Željka Vujića i Slađana Šojića.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a su saopćili da nastavljaju rad po ovom predmetu s ciljem utvrđivanja postojanja eventualnih elemenata krivične i prekršajne odgovornosti drugih osoba koje su lišene slobode u okviru ove akcije.

Akciju “Kristal” 27. aprila su proveli policijski službenici Policijske uprave Bijeljina u saradnji sa Upravom za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS. U izvršenim pretresima u mjestu Suvo polje kod Bijeljine pronađeno je i privremeno oduzeto 14 paketića kokaina ukupne mase oko 46 grama, devet komada medicinskih droga, devet pištolja različitog kalibra, te jedan gasni pištolj, tri pancira, te preko 20.000 konvertibilnih maraka u različitim valutama, dok je slobode lišeno 16 osoba.

U toj grupi bilo je 14 državljana BiH, jedan državljanin Slovenije i jedna državljanka Srbije – starleta Tijana Ajfon koja je navodno i organizirala ovo okupljanje.

Danas se očekuje i odluka Suda BiH o prijedlogu Tužilaštva BiH da se odredi jednomjesečni pritvor akterima afere “Respiratori” u kojoj se Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić terete za pranje novca i zloupotrebu 10.5 miliona maraka.

Da li će Fadil Novalić i ostali biti u pritvoru sa Tijanom Ajfon?