15.07.2024.
HomeSvijetHiljade Mađara protestvovalo u Budimpešti: "Orbane, gubi se!"

Hiljade Mađara protestvovalo u Budimpešti: “Orbane, gubi se!”

Hiljade Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširalo je Budimpeštom danas kako bi protestovali protiv vlade premijera Viktora Orbana, tražeći veće plaće za nastavnike i suzbijanje rastuće inflacije koja oslabljuje prihode, piše Reuters.

Demonstranti su, šećući mostom preko Dunava, nosili transparente s natpisima poput: „Orbane, gubi se!” i „Nema učitelja, nema budućnosti“ nekoliko sati nakon što se Orban obvezao sačuvati privrednu stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za domaćinstva dok Evropska unija ulazi u „ekonomsku krizu“.

Riječ je o najnovijem u nizu protuvladinih protesta, u kojemu su učesnici poručili da je Orbanova vlada ostavila učitelje na cjedilu tako da im je dala oskudne plaće dok inflacija, koja je premašila 20 posto u septembru i nastavlja rasti, postaje neizdrživa.

“Ovdje sam … radi svoje djece, potrebna je promjena. Ova nezadrživa inflacija … ne možemo uopće više štedjeti, jednostavno ne možemo krpiti kraj s krajem dok cijene rastu”, rekao je poštar Gyongyi Bereczky, koji u protestu učestvuje prvi put.

Profesori i studenti protestuju za veće plaće, za rješavanje problema sve većeg manjka nastavnika i za pravo na štrajk.

Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti u 1956., Orban, koji je u aprilu izabran na svoj četvrti uzastopni mandat, danas je rekao da će iduća godina predstavljati izazov s obzirom na rat u susjednoj Ukrajini.

Rat na istoku i privredna kriza na zapadu – rekao je Orban svojim pristašama u Jegerseku, otprilike 200 kilometara zapadno od Budimpešte, dodavši da se odvija „finansijska kriza i privredni pad u EU-u“.

“Naučili smo 1956. da je zajedništvo potrebno u teškim vremenima … sačuvat ćemo privrednu stabilnost, svako će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju, i porodice neće biti prepuštene same sebi”, izjavio je Orban.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti