21.06.2024.
HomeNovostiHercegovina gori: Dodik ne da helikopter, hrvatski kanaderi gase na području tzv....

Hercegovina gori: Dodik ne da helikopter, hrvatski kanaderi gase na području tzv. “Herceg-Bosne”, Jablanica prepuštena sama sebi

Požar u okolini Jablanice sve više se širi. Vatrom je zahvaćno novih 30 hektara zemljišta. Prema riječima načelnika Jablanice Damira Šabanovića, čak je bio ugrožen i jedan objekat, ali su vatrogasci uspjeli “otjerati” vatrenu stihiju. Za sada vatra nije zahvatila naseljena područja, ali je situacija iz minute u minut sve teža.

Šabanović tvrdi kako angažovanje dodatnih vatrogasaca i volontera nije rješenje, te da se požar može uspješno ugasiti samo iz vazduha.

– Mediji ponavljaju apele za dolazak volontera, a ja im kažem – da to nije šetnja po parku. Ovdje ne može bilo kakav volonter gasiti požar, treba biti sjajno fizički spreman, nositi 20 litara vode. Ovo je situacija gdje vam hiljadu vatrogasaca ne može pomoći, kazao je Šehanović.

Međutim, zbog poznatih razloga, odnosno upornog odbijanja Milorada Dodika da da saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH, gašenje požara sa tla je za sada jedina mogućnost. Jablanica je zatražila i međunarodnu pomoć u gašenju požara iz zraka, ali Vijeće ministara još nije zvanično donijelo odluku da se zatraži pomoć susjeda.

Istovremeno, dva kanadera Ratnog zrakoplovstva Hrvatske danas će doći u pomoć u gašenju požara u okolini Širokog Brijega. Ovu pomoć od Hrvatske zatražili su gasitelji iz Širokog Brijega i Hrvatska je odmah pozitivno odgovorila. Prema najavama iz Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, nakon što ugase požare oko Širokog Brijega, kanaderi će otići kako bi gasili vatru i u Čapljini.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti