12.06.2024.
HomeNovostiHelikoptet će ga koštati karijere, a možda i slobode: Krivična prijava protiv...

Helikoptet će ga koštati karijere, a možda i slobode: Krivična prijava protiv Dodika zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović podnijeće krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, saznaje Oslobođenje.

Krivična prijava biće podnesena zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Naime, Dodik nije dao saglasnost za korištenje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenju požara.

Kako se navodi u prijavi Dodik je “kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesno i u namjeri da drugom nanese štetu, u ovom konkretnom slučaju propustio ili odbio da reaguje jer je iskorištavanjem službenog položaja i neizvršavanjem svoje službene dužnosti počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, iz Člana 220. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”.

– Posebno se naglašava da u konkretnom slučaju posljedice nepostupanja osumnjičenog, odnosno nepoduzimanje radnji za koje je isti ovlašten i dužan poduzeti, šteta se uvećava i posljedice bivaju sve veće, obzirom da se požar širi i ugrožava endemske vrste te ugrožava i zaštićena područja prirode, kako zbog vremenskih uslova, tako i zbog nemogućnosti reagovanja, direktno uslovljena nepostupanjem osumnjičenog u skladu sa zakonskim obavezama – navodi se u prijavi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti