12.06.2024.
HomeNovostiŠta se krije iza hapšenja u Banjoj Luci?

Šta se krije iza hapšenja u Banjoj Luci?

Nakon hapšenja pripadnika takozvanog škaljarskog klana, sa međunarodne interpolove potjernice Miloša Božovića, koji se sumnjiči za krivično djelo „Teško ubistvo“, u MUP-u Republike Srpske uslijedila je čistka. Uhapšena su tri policijska službenika MUP-a zbog osnova sumnje da su pomagali osumnjičenom Božoviću. Svi uhapšeni pripadnici MUP-a suspendovani su. Akcija hapšenja se nastavlja. Međutim, kao i u svemu, čini se da je politika i ovde umiješala prste.

Hapšenje pripadnika kriminalnog klana, čistka u redovima MUP-a, saslušanje policijskih službenika pa puštanje da se brane sa slobode.  Šta se krije iza ove akcije, i zašto su baš sada uhapšeni policijski službenici, ako su već neko vrijeme nadgledani. Uhapšeni Milovanivić do skoro je bio šef Jedinice u upravi za borbu protiv organizovanog kriminala.  Sa mjesta glavnog inspektora smijenio ga je, kako sam tvrdi, direktor Policije Siniša Kostrešević.

„Nije lako ni jednostavno kad imate svoje kolege i ljude koji su s vama išli u školu, kad se nađu s druge strane, ali mi nećemo aposlutno ni u jednom momentu posustati”, rekao je Siniša Kostrešević, direktor policije RS-a.

U ovoj akciji uhapšena su sinoć još dvije osobe, vlasnik jednog banjalučkog lokala Petar Dukić i njegov otac, a koje se sumnjiči da su pomagali uhapšenom Božoviću.

“U toku su pretresi na lokacijama koje oni koriste na području grada Banjaluke. Upravo na jednoj od lokacija koje koristi lice P.D. pronađena su i dva ukradena vozila”, rekla je Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a.

Da je politika umiješala prste jasno je iz izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji kaže da je za akciju znao i da je zahtijevao da ne bude nikakvog izuzeća. No, iz opozicije tvrde drugačije. Za njih je ovo obračun klanova unutar policije RS-a.  Nebojša Vukanović otišao je čak korak dalje. Tvrdi da je došlo i do fizičkog obračuna između prvog čovjeka SNSD-a Dodika i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača. Dalje navodi da je Lukač odlučio da se revanšira Dodiku tako što je uhapsio najbliže saradnike Direktora policije RS-a Siniše Kostreševića, a kojeg je, kako tvrdi Vukanović postavio upravo Dodik kako bi kontrolisao policiju. U policiji ne bi smjelo da bude politke, ali da je ima, svjesni su i stručnjaci.

“Policija ne može biti politizovana, policija mora da bude profesionalna, depolitizovana, dezideologizovana, ona treba da bude izraž državne vlasti, a ne sretstvo za održavanje bilo kojeg pojedinca, bilo koje grupe, bilo koje stranke na vlasti”, naveo je prof. dr Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra.

Ako je kriminal toliko zastupljen u policiji, kako onda da im vjerujemo, poručuju građani.

Ključno je pitanje kakav će biti epilog čistke u MUP-u, te da li su tačne tvrdnje opozicije. Ono što je za sada poznato da o navodnom sukobu bar za sada šute i Dodik i Lukač.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti