Haotično u gradovima širom Amerike

0

Protesti zbog smrti tamnoputog muškarca George Floyda dok je bio pod policijskim nadzorom održani su širom Sjedinjenih Američkih Država.

Demonstranti su izašli na ulice, u nekim slučajevima su zaustavili saobraćaj a bilo je i nasilnih sukoba sa policijom u desetinama američkih gradova. Okupili su se i ispred Bijele kuće, a neki su pokušali da probiju zaštitnu ogradu.

Protesti su izbili nakon ubistva Floyda, kome je bijeli policajac stavio koljeno na vrat tokom privođenja u Minesoti.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “On je rekao da ne može da diše. Pravda za Georgea”. Demonstranti su uzvikivali “Nema pravde, nema mira” i “Recite njegovo ime – George Floyd”.

Poslije višesatnih mirnih protesta u centru Atlante, neki demonstranti su se okrenuli nasilju i počeli da razbijaju policijska vozila, od kojih su jedno zapalili, isprskali bojom logo mreže CNN i provalili u restoran. Gomila je gađala policiju bocama uzvikujući “napustite svoja radna mjesta”.

Najmanje tri policajca su povrijeđena i veliki broj je uhapšen. Portparol policije Atlante Carlos Campos rekao je da su demonstranti gađali policiju ciglama, bocama i noževima.

Ljudi su gledali proteste sa krovova zgrada i mnogi su se samo smijali, navodi AFP.

Gradonačelnik Atlante Keisha Lance Bottoms rekla je na konferenciji za novinare da to nisu protesti i da to nije u duhu Martina Lutera Kinga.

Demonstrantima je poručila da sramote grad, Floyda i sve koji su nastradali u toj zemlji.

Međutim, i pored ovog emotivnog apela nasilje se nastavilo. Zapaljeno je još više automobila, demolirana je kafeterija “Starbaksa”, a oštećeni su i neki sportski objekti, kao i čuveni hotel “Omni”.

U Mineapolisu, u kome je Floyd ubijen, policijski čas nije zaustavio demonstrante i nije ih spriječio da se okupe u više dijelova grada, uključujući kvart Lake street gdje se incident i dogodio. Na ulicama su zapaljene vatre, neke prodavnice su uništene i opljačkane.