14.07.2024.
HomeSvijetHaos u Rusiji: - Wagner zauzima ruske gradove, Putin u panici:...

Haos u Rusiji: – Wagner zauzima ruske gradove, Putin u panici: Ovo je oružana pobuna!

Ruski predsjednik Vladimir Putin je započeo svoje televizijsko obraćanje.

Govori o, kako kaže, pobuni Jevgenija Prigožina.

– Ovo je zločinačka kampanja. Jednaka je oružanoj pobuni. Rusija će se braniti. Borimo se za život i sigurnost naših građana i naš teritorijalni integritet. To je pokušaj podmetanja iznutra. To je izdaja…’, kaže Putin.

– Suočavamo se s izdajom. Osobni interesi su doveli do izdaje naše zemlje i uzroka zbog kojeg se bore naše oružane snage. Svi koji su krenuli putem izdaje bit će kažnjeni i za to će odgovarati. Oružane snage su dobile potrebne zapovijedi, kaže Putin i dodaje:

– Borimo se protiv anarhije i kapitulacije. Ova unutarnja pobuna je za nas smrtni udarac. Činim sve da odbijem ovaj napad, kaže Putin, opisujući ovo ubodom nožem u leđa.

– Oni koji su se pobunili izdali su Rusiju i pozivam sve koji su u to uključeni da prekinu bilo kakvu vrstu sudjelovanja u oružanom sukobu.
Ruski je predsjednik upozorio i na ‘neizbježnu kaznu’ onih koji dijele rusko društvo i istaknuo kako je u glavnom gradu Moskvi te u nekoliko drugih regija na snazi protuteroristički režim

‘Poslušajte Putina i vratite se u bazu!’

Jedan od najviših ruskih vojnih zapovjednika, general Sergej Surovikin, pozvao je Wagnerove plaćenike da poštuju volju i zapovijedi predsjednika Putina i vrate se u svoju bazu.

Objavljena je i snimka njegovog obraćanja.

– Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, riskirali, gubili, zajedno pobjeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutarnja politička situacija pogorša. Ne smijemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Prije nego što bude prekasno, moramo nešto poduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsjednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rješavat ćemo mirnim putem, rekao je među ostalim Surovikin.

Wagner preuzeo kontrolu u Voronježu

Wagnerovi borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor.

Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

‘U Rusiji sve tek počinje’

Viši pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao ‘protuterorističku operaciju’ i rekao da ‘u Rusiji sve tek počinje’.

– Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspjeti. Netko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo obrane Wagnerovcima: ‘Prevareni ste!’

Rusko ministarstvo obrane poručilo je borcima Wagnera da su prevareni i uvučeni u kriminalnu avanturu, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA, prenosi Reuters.

Ministarstvo je pozvalo Wagnerove plaćenike da kontaktiraju svoje predstavnike i predstavnike službi za provođenje zakona. Ministarstvo tvrdi da će jamčiti njihovu sigurnost.

Putin će imati TV obraćanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin uskoro će se obratiti javnosti putem televizije, javlja novinska agencija TASS pozivajući se na glasnogovornika Kremlja, prenosi BBC.

Google vijesti postaje nedostupne u Rusiji

Mjerni podaci pokazuju da su Google vijesti postale nedostupne mnogim korisnicima u Rusiji, javlja NetBlocks, grupa koja prati poremećaje u radu interneta.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti