23.06.2024.
HomeSvijetHamas preuzeo odgovornost za napad u Jerusalemu, napadač ubijen

Hamas preuzeo odgovornost za napad u Jerusalemu, napadač ubijen

Palestinski Hamas zvanično je preuzeo odgovornost za napad na sinagogu u Jerusalemu u kojem je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je osudilo taj čin.

Napadač koji je pucao na vijernike koji su izazili iz sinagoge u sjevernom dijelu Istočnog Jerusalema Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobjegne.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Hamas je zvanično preuzeo odgovornost za napad. Portparol Hamasa u Jerusalemu Muhamed Hamada rekao je da ta grupa “pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa” i raciju izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

“Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike”, dodao je Hamada, prenose Nezavisne novine.

U međuvremenu, svih 15 država članica Vijeća sigurnosti UN-a je na vanrednoj sjednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalemu u kojem je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Times of Israel.

Sjednica UN-a je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani. Sjednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbjegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a tražili su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako riješiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Predstavnik SAD-a na sjednici je rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju “unilateralne mjere” u UN-u, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres “duboko zabrinut” trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost.

Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalema.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti