Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTS-a

0

Za novog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH danas je izabran Halil Lagumdžija.

Halil Lagumdžija je sudija Suda BiH i član VSTS-a od februara 2021. godine, a mandat je dobio na period do 2025. godine. Na funkciju člana VSTS-a je zamijenio Vukoju Dragomira kojem je istekao mandat.

Predsjednik se danas birao između Biljane Simeunović, Halila Lagumdžije i Srđana Force nakon što je od kandidature odustala dojučerašnja privremena predsjednika Sanela Gorušanović-Butigan.

Halil Lagumdžija je osvojio sedam glasova i prošao u drugi krug dok su Biljana Simeunović i Srđan Forca osvojili po četiri glasa.

Nakon drugog kruga glasanja, Lagumdžiji se u drugom krugu pridružio Srđan Forca. U drugom krugu, osam glasova je dobio Lagumdžija dok je Froca dobio sedam.

Simeunovićeva i Gorušanović-Butigan izabrane su za potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Glasanje je bilo tajno, a Amila Kunosić je kao najstarija članica VSTS-a izabrana da predsjedava današnjom sjednicom.

Novog predsjednika u vrućoj fotelji krovne pravosudne institucije očekuje mnogo posla i reformi u bh. pravosuđu.

Pozicija predsjednika VSTS-a BiH ostala je upražnjena nakon ostavke Milana Tegeltije polovinom decembra prošle godine.

Ko je Halil Lagumdžija?

Rođen je 1960. godine u Rudom. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1985. godine. Kao diplomirani pravnik počinje raditi u firmi “Poliester” Priboj- Srbija od 1986. godine. U periodu od marta 1994. do sredine oktobra 1995. godine obavljao je dužnost potpredsjednika i predsjednika Izvršnog odbora okruga Goražde.

Na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde imenovan je 17.10.1995. godine i istu je obavljao do osnivanja Kantonalnog suda Goražde 04.09.1996. godine, gdje je radio kao sudija sve do 30.06.2010. godine.

Od oktobra 2001. godine do juna 2003. godine obavljao je dužnost predsjednika tog suda. Za sudiju Suda BiH imenovan je 27.05.2010. godine, a na dužnost je stupio 01.07.2010. godine.