Hadžidedić o tzv. “izbornoj reformi”: Moramo na sve načine zaustaviti taj udruženi zločinački poduhvat

0

Politolog i profesor međunarodnih odnosa dr. Zlako Hadžidedić izjavio je povodom najava nastavka razgovora o ustavnoj reformi kako takvi razgovori “ne smiju biti vođeni, jer su naprosto protivustavni”.

“Nikakvi pregovori o tzv. izbornoj reformi ne smiju biti vođeni…Ranije sam te pregovore već nazvao “udruženim zločinačkim poduhvatom”, i tome nemam ništa novo dodati.

Svi koji u njima učestvuju, od Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, do tzv. međunarodnih posrednika, učestvuju u takvom zločinačkom poduhvatu i nastoje da bespravno sruše ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine”, rekao je Hadžidedić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je da nikakvi navodni “ustupci” koje bi Čović i HDZ eventualno mogli da ponude ne znače ništa…

“Jer se i dalje radi o protivustavnoj akciji, kojom se ‘na mala vrata’ nastoji srušiti postojeća ustavna struktura Bosne i Hercegovine i uspostaviti nekakva nova, a da pri tome nije proveden odgovarajući postupak za izmjenu Ustava. Mogu samo još jednom ponoviti – moramo na sve moguće načine zaustaviti taj udruženi zločinački poduhvat, jer kao građani Bosne i Hercegovine ne smijemo dopustiti da nam nelegalna grupa privatnih lica, bez ikakvog legitimiteta i mandata, ruši postojeći ustavni poredak!”, zaključio je Hadždedić.

Podsjetimo, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izrazio je u ponedjeljak, 14. marta u Bruxellesu nadu da bi u BiH uskoro moglo doći do dogovora o novom izbornom zakonu, javila je novinska agencija FENA pozivajući se na HINA-u.

“Budući da ja nisam pregovarač, referiram se na neke od onih koji pregovaraju, koji su umjereni optimisti i mi trebamo uraditi sve da se taj optimizam pokaže realističnim”, rekao je Schmidt novinarima nakon završetka sastanka vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je jučer sa Josepom Borellom, visokim predstavnikom Europske unije.

Uoči njegovog posjeta BiH, založio sam se za dodatne napore oko postizanja dogovora o Izbornom zakonu.
Podsjetimo, mediji bliski HNS-u i HDZ-u BiH Dragana Čović najavili su mogućnost odustajanja od koncepta “dvije izborne jedinice, odnosno dva izborna područja” kako bi se mogao postići kompromis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here