18.05.2024.
HomeSvijetGruzija optužila troje srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar...

Gruzija optužila troje srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su troje srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održalo obuku za gruzijsku omladinu kako bi ih uputili kako da izvedu državni udar navodno planiran krajem ove godine.

“Ovi posjetioci su izjavili da je njihova svrha posjete Gruziji da provedu obuku za grupe ljudi zaposlenih u oblasti kulture o tome kako voditi ‘stratešku nenasilnu borbu’, ali je istraga pokazala da to nije bio jedini cilj njihovog putovanja u Gruziju”, saopćila je gruzijska obaveštajna služba.

Tvrde da je pravi cilj njihove posjete bio uspostavljanje komunikacije i održavanje treninga sa onim mladima i istaknutim nevladinim organizacijama koje bi bile jezgro destruktivnih, nezakonitih akcija koje će se održati u Gruziji ozmeđu oktobra i decembra.

Siniša Sikvan, Jelena Stošić i Sloboda Jinović doputovali su 25. septembra u Gruziju na poziv gruzijskog ogranka Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), navodi se u saopćenju.

Između 26. i 29. septembra održali su seriju treninga u hotelu u glavnom gradu Gruzije za nevladine organizacije i aktiviste civilnog društva, grupu polaznika koja je “trebala da ima odlučujuću ulogu u organizovanju i sprovođenju svrgavanje vlasti upotrebom sile”.

Prema gruzijskoj službi državne sigurnosti, obuku u Tbilisiju je sponzorisala američka vlada preko USAID-a. Državljani Srbije, koji predstavljaju organizaciju Canvas, saslušani su u petak u Službi državne sigurnosti, piše Tass.

Navodi se da su tokom ispitivanja pokušali da prikriju pravu svrhu svoje posjete, a potom su 30. septembra otputovali u Bugarsku.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti