20.05.2024.
HomeNovostiGrigorije i još četiri popa odbili da ručaju sa Vučićem

Grigorije i još četiri popa odbili da ručaju sa Vučićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je jučer ručak u Predsjedništvu za učesnike Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve. Na čelu s patrijarhom Porfirijem, većina arhijereja je prisustvovala sastanku sa šefom srbijanske države, izuzev episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija, zapadnoameričkog vladike Maksima, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, episkopa banjalučkog Jefrema i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

Sastanak na Andrićevom vijencu održan je jučer u poslijepodnevnim satima, a na njemu je bilo riječi o odnosima SPC-a i države, nako čega je patrijarh Porfirije otvoreno podržao predsjednika Srbije.

„Za nas je radost što možemo da budemo zajedno sa vama u Predsjedništvu Republike Srbije, koje osjećamo zaista ne kao svoju kuću, nego osjećamo da jeste naša kuća. Osjećamo sa jedne strane potrebu da iskažemo da sve ono što se ovdje čini za dobro našeg naroda gdje god da on živi, za dobro Srbije, ima našu podršku“, rekao je patrijarh Porfirije u besjedi tokom posjete Vučiću.

„Gdje god želimo dobro našem narodu to podrazumijeva dobro i svima onima koji su sa njim“, naveo je patrijarh, čiji je govor za trpezom sa predsjednikom Srbije, u cijelini, proslijeđen medijima, a objavljen je i na stranici SPC-a uz fotografije sa svečanog ručka.

Izvori Nova.rs iz Patrijaršije navode da Grigorije i Maksim ni prethodne dvije godine nisu odlazili na svečani prijem u Predsjedništvo, dok ostali episkopi, koji se ovog puta nisu odazvali pozivu Vučića, također dijele njihovo mišljenje kad je riječ o politici koju sprovodi vlast u Srbiji.

Proganjani i napadani

Pomenuta dva episkopa bili su posebna meta medija koje kontroliše vladajuća stranka i Vučić. Vladika Maksim optuživan je, uoči Sabora na kom se birao novi patrijarh, da dolazi zaražen koronom kako bi širio virus među episkopima, obilježavali su ga kao “pučistu”, “raskolnika” i čovjeka koji želi da unišiti jedinstvo SPC-a. Pored medijskog, progon vladike Maksima je nastavljen na Pravoslavnom bogoslovskog fakultetu, sa kog je protjeran uz obrazloženje da redovnoj nastavi ne mogu da budu oni koji žive u Zapadnoj Evropi i Americi, iako je ranija praksa to dozvoljavala.

Napadi na vladiku Maksima intezivirani su nakon dodijele ordena povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, u okotobru 2019. Na prijedlog patrijarha Irineja, Sinod SPC-a donosi odluku da se, povodom osam vijekova samostalnosti SPC-a, Vučiću dodijeli Orden Svetog Save Prvog reda. Predsjednik Srbije tada je odlikovan za „detaljnu ljubav prema Crkvi, angažovanje na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za cjelovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama“.

S druge strane, vladika Maksim je tvrdio da ta odluka ne predstavlja želju većine u SPC-u. On je podsjetio da predsjednik Srbije neprekidno ponavlja da je za razgraničenje i podjelu, a da dotle Sabor Srpske crkve insistira na tome da razgraničenje i podjela predstavljaju izdaju.

“Orden ima simobličnu funkciju, a kada simbol funkcioniše na pravi način tada on ima moć da objedinjuje, a ne da razdeljuje. Bojim se da je ovdje došlo do previda“, zaključio je on.

Ništa bolje nije prošao ni vladika Grigorije, godinama jedan od najčešće napadanih episkopa SPC-a.

Zbog otvorenog protivljenja politici koju vodi aktuelna vlast, Grigoriju su simpatizeri vladajuće stranke čak posvetili i spot “Kakav je to vladika Grigorije” koji je neodoljivo podsjećao na video koji je Srpska lista posvetila ubijenom predstavniku Srba s Kosova, Oliveru Ivanoviću.

U režimskim medijima, Grigorije je opisivan kao “političar u odjelu sveštenika”, kao osoba “koja radi protiv interesa Srbije i ruši Vučića”, kao neko ko “podržava albanske lobiste i nezavisnost Kosova”… Na pomenute uvrede, vladika je svojevremeno odgovorio rekavši da ga napadaju oni kojima laž ne silazi sa usana.

„Čovjek je homo ludens, biće igre. Negdje sam pročitao kako u životu treba da budemo ozbiljni kao što smo ozbiljni u igri. Baveći se sportom, naučio sam, između ostalog, da trpim i primam udarce te da uprkos svemu idem naprijed. To mi je kasnije pomoglo da podnesem apsurdne i besmislene napade onih kojima laž ne silazi s usana, a istina ih ne interesuje“, napisao je vladika svojevremeno na svom Instagram nalogu.

N 1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti