22.07.2024.
HomeSvijetGrčki svećenik sasvim iskreno: "Da nije bilo Turaka, Aja Sofija bi se...

Grčki svećenik sasvim iskreno: “Da nije bilo Turaka, Aja Sofija bi se urušila. Urušila! Ko je očuvao tako veliku građevinu? Pa, Turci!”

Grčki sveštenik Evangelos Papanikolaou održao je govor povodom promjene statusa Aja Sofije kojim je iznenadio mnoge. Njegov govor postao je viralan na internetu.

Evangelos Papanikolauo, za razliku od dominantnog osuđivačkog diskursa u Grčkoj, blagonaklono gleda na ovaj čin turskih vlasti. Prijevod održanog govora možete pročitati ovdje:

“Gdje god su Turci bili, bilo je bolje. Za nas je to sramotno, ali je to činjenica. Na Kreti je bio bolji sistem o manastirima. Na Kreti Turci nisu zatvorili nijedan manastir, ali grčke vlasti jesu zatvorili mnoge manastire i crkve. I to naredbom Othonasa. Relikvije svetaca su vađene iz srebrenih posuda i pretvarane u plate vlastodržaca. Istovremeno, dok su Turci vladali, ljudi su s lakoćom mogli živjeti svoju vjeru. Zato su i govorili da im je draži turski saruk od latinske kapice. Ako bih se ja pitao, ne treba mi ni jedno ni drugo, ali ako bih birao između toga, odabrao bih turski saruk. A sad o Aja Sofiji, koju mnogo žalite. Hvala Bogu. Recite mi sad, koliko je nagih turista ulazilo u Aja Sofiju u 24 sata? U mini suknjama, pokazujući unutrašnji veš? Bezbroj. Jesam li nešto slagao? Jer je bila muzej. I svi ti turisti su ulazili po volji, kako su htjeli, puni nepoštovanja. Sada ćete ulaziti bez obuće, zar to nije poštovanje? Hoćeš li ulaziti nag? Nećeš. Ulazit ćeš odjeven, duge haljine i pokrivene glave. Možda to ne trebamo gledati kao prokletstvo, već kao popravljanje stanja. I sad govore kako su žalosni zbog Aja Sofije. Da nije bilo Turaka, Aja Sofija bi se urušila. Urušila! Ko je očuvao tako veliku građevinu? Pa, Turci!”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti