Gradimir Crnogorac, nekadašnji reprezentativac BiH: Ostaje žal što duže nisam ostao u Hajduku

0

Trenutno je trener tuzlanske Slobode, kluba u kojem je od malih nogu i kluba za koji je emotivno vezan. Svi njegovi usponi i padovi vezani su za Slobodu, sve pobjede i porazi… Jedan je od najmlađih šefova stručnih štabova u…

Gradimir Crnogorac je u svojoj karijeri nosio dres matične tuzlanske Slobode, ali i reprezentacije Bosne i Hercegovine kada su igrači iz Premijer lige BiH rijetko dobijali pozive selektora. Stekao je i zavidno internacionalno iskustvo igrajući u Danskoj, Rusiji, Kazahstanu…

Trenutno je trener tuzlanske Slobode, kluba u kojem je od malih nogu i kluba za koji je emotivno vezan. Svi njegovi usponi i padovi vezani su za Slobodu, sve pobjede i porazi… Jedan je od najmlađih šefova stručnih štabova u stoljetnoj historiji tuzlanskog kluba ima veoma ambiciozne planove.

No, dok je još bio u kopačkama nije razmišljao o trenerskom pozivu. Ali, kada se okače kopačke o klin mora se razmišljati o budućnosti.

“Iskreno dok sam aktivno igrao uopšte nisam razmišljao o tome. Međutim kada se završi karijera jednostavno mora se razmišljati o tome šta ćete raditi. Ja sam izabrao ovu profesiju i mogu reći da za sada ide to nekim svojim tokom”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Gradimir Crnogorac, trener tuzlanskih “crveno-crnih”.

Lakše je biti igrač, to smo stoput čuli, a isto to tvrdi i Crnogorac. Kao trener moraš razmišljati o svemu, a on će svoje vještine uskoro oplemeniti profesionalnom UEFA trenerskom diplomom. U Slobodi je debitovao kod legendarnog Nedžada Verlaševića, vodio ga je i Sakib Malkočević, ali je njegov trenerski uzor daleko van granica BiH.

“Pa vidite ovo, iskreno teško je primijeniti nečiju metodu, trenersku. Ja pokušavam na neki svoj način da izgradim svoju trenersku ličnost i da to prenesem na svoje igrače. Mogu da izdvojim, pošto sam veliki fan Manchester Uniteda, naravno da mi je uzor Alex Ferguson, iako više ne radi. To je čovjek koji je došao u Manchester United davne 1986. godine gdje u klubu uopšte nije bilo stanje kakvo je danas. To je čovjek koji je sve izgradio”, kaže Crnogorac.

U karijeri je mogao više, ali… Bilo je objektivnih i subjektivnih razloga. Na kraju uvijek ostaje neka vrsta žala, ali to je životni usud.

“Naravno da ostaje žal. Ostaje žal što nisam ostavio dublji trag u Hajduku. Međutim takav je bio splet okolnosti da sam ostao dole malo, kraće od jedne polusezone i poslije toga sam otišao u Dansku, Rusiju, Kazahstan… Prije odlaska u Hajduk imao sam jednu jako dobru ponudu AEK-a, ali se to prije samog odlaska izjalovilo tako da sam prihvatio poziv Hajduka, i tadašnjeg selektora naše nogometne reprezentacije Blaža Sliškovića i otišao sam dole”, navodi Crnogorac.

Sloboda pod njegovom palicom igra lijepo i dopadljivo. Veliki broj juniora je dobio priliku, ne reda radi već u utakmicama koje su bile biti ili ne biti.

“Ovo je jedan projekat i ja mislim da ćemo mi svi zajedno u klubu istrajati u tome. Iako ove sezone, vidjeli ste i sami, male su razlike između klubova, ali isto tako mislim da smo mi ove sezone već nešto pokazali, ono što mi tražimo”, ističe Crnogorac.

Njegovi igrači, kako ističu, podbacili su u utakmicama sa Veležom u Mostaru i Mladosti u Doboju kod Kaknja. No, cilj je da se u proljeće uđe sa što više bodova kako bi mladi igrači bez velikog rezultatskog pritiska imali još više minuta provedenih u igri.

“Ovo je projekat u naredne četiri godine. U naredne četiri godine ćemo pokušati sigurno napasti vrh tabele. To su ciljevi našeg kluba i mislim da smo na dobrom putu. Mislim da je naredna sezona presudna za naš klub i naše igrače”, zaključuje Crnogorac koji se u Slobodi prihvatio trenerskog poziva u vrijeme kada su mnogi iskusniji okretali glavu.

Anadolija