GRAĐEVINCI U NJEMAČKOJ OSTAJU BEZ POSLA! Cijene rastu iz sata u sat, ponestaje materijala

0

U Njemačkoj je sve više prisutnija nestašica sirovina u građevinskoj industriji, što poslodavce sada dovodi u situaciju da se plaše i ugovaranja novih poslova. Udari sa kojima se suočavaju u građevinarstvu praktično su trostruki i ispoljavaju se što kroz nedostatak sredstava za rad, što kroz poskupljenja sirovina, ali i pretnje po posao i radna mjesta

Predstavnici građevinskog sektora u Nemačkoj očekuju nove ozbiljne probleme u nastupajućem periodu. Građevinarstvo u Njemačkoj pritom je decenijama unazad jedna od dobro stojećih grana. Plate su se uvijek kretale daleko iznad prosjeka, posla je bilo i više nego što su imali radnika. Sada je situacija potpuno drugačija, što dovodi i do obustavljanja gradnje mnogih projekata.Njemački građevinari dvoume i oko obećanja nove vlade koja je najavila 400.000 novih stanova godišnje kako bi se smanjio pritisak na tržištu nekretnina, javili su njemački mediji.

“U sljedećoj godini moramo računati sa osjetnim poteškoćama u građevinskom sektoru što je posljedica zastoja iz pandemije, nedostatka materijala i novih kretanja uzrokovanih ratom u Ukrajini”, rekao je Hans Majer, direktor Saveza bavarske stanogradnje (vdw).

Prema jednom ispitivanju krovnog udruženja njemačkog građevinarstva, 90 odsto građevinskih preduzetnika se žali na nagli porast cijena materijala, a 80 odsto na nedostatak građevinskog materijala.

Mnogi preduzetnici se ne usuđuju da sklapaju nove poslove zbog nepredvidivog rasta cijena. S obzirom na to da se cijene objekata ugovaraju prije početka radova, mnogi, prema ispitivanju, strahuju od ozbiljnih finansijskih problema u slučaju porasta cijena materijala.

Predstavnici građevinske industrije smatraju da je obećanje nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlada o gradnji 400.000 novih stanova godišnje “pod velikim znakom upitnika”, piše Poslovni dnevnik.

“Na tržištu novih stanova se razvila prava oluja pri čemu najveći faktor predstavlja manjak građevinskog materijala”, rekao je Aksel Gedeško, direktor Njemačkog saveza stanogradnje (GdW).

Kao jedan od razloga zbog kojih je cilj gradnje novih, cijenama pristupačnih novih stanova, po mišljenju predstavnika građevinske branše neostvariv je i donošenje novih, strožih klimatskih uslova kod novogradnje.

“To poskupljuje gradnju značajno, a preduzetnici, kako bi im se gradnja uopšte isplatila, moraju kasnije od svojih stanara tražiti povećane stanarine što nije vladin cilj”, rekao je Jan-Marko Luczak, portparol zastupničkog kluba opozicione Unije CDU/CSU za pitanje stanogradnje.

Problem manjka materijala pogađa ne samo visoko nego i niskogradnju jer osim čeličnih elemenata za armiranje kao i drva i aluminijuma, nedostaje i smole za gradnju puteva.

Trenutno se radi na promenama pravilnika koji bi građevinskim preduzećima omogućio i naknadno podizanje konačne cijene u slučaju poskupljenja materijala. Ali to bi se odnosilo samo na ugovore gde je naručilac radova država.

Problem manjka stručne radne snage je tokom pandemije, zbog manjeg obima radova, smanjen ali bi se u budućnosti mogao ponovo zaoštriti, proizilazi iz podataka krovnog udruženja njemačkog građevinarstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here