Građani suočeni s konstantnim poskupljenjima: Cijene više, plate iste, smanjene, ili ih nema nikako

0

Iako je statistički u prošloj godini bh. entitetu Republika Srpska došlo do povećanja prosječne plate, to nisu osjetili radnici sa najnižim primanjima. Da bi se napunila potrošačka korpa četvoročlane porodice, potrebno je izdvojiti više od tri najniže, odnosno više od dvije prosječne plate. Građani svakodnevno suočeni sa poskupljenjima, traže načine kako da pokriju troškove.

Cijene više, plate iste. Ovakav tempo ispraznio je potrošačke korpe. Statistički za januarsku potrošačku korpu trebalo je izdvojiti dvije prosječne plate. U većini djelatnosti plate su ustvari ispod prosjeka, pa je za osnovne mjesečne potrebe četvoročlane porodice trebalo obezbijediti gotovo tri mjesečna primanja.

“Pojedinim privredno uslužnim djelatnostima i sektorima evidentno je da prosječno isplaćena plata mogla obezbijediti daleko manje troškove i usluge iz sindikalne potrošačke korpe takod, a pokrivenost se kreće 34-45 posto”, Ističe za BHRT Božana Radošević, Savez sindikata Republike Srpske

U godini pandemije mnogima su smanjene plate, neki su ostali bez posla. Prosječna plata je povećana za oko 50 KM u odnosu na isti period prošle godine, ali umnogome zahvaljujući povećanju iznadprosječnih plata.

“Korpa je 2000 KM, a dvije priosječne plate bi trebale po 1000 KM. Dakle, to bi realno bilo za preživjeti cijeli mjesec. Nažalost, kod nas u porodicama često ne radi nijedno, ili eventualno jedno, a s druge strane to uslovljava da, praktično, i ovaj prosjek koji imamo je prosjek sa uračunatom administracijom koja ima značajno veće plate od realnog sektora”, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Sindikat traži povećanje najniže plate na 600 KM. No, u ovom trenutku Vlada RS o povećanju za 80 KM ne razmišlja.

“Pratićemo razvoj situacije u RS. U svakom slučaju to nije odluka koja se donosi samo na početku godine. Ovo se može donijeti u bilo kom momentu, ako se za to stvore uslovi mi ćemo tu odluku promijeniti”, kazao je premijer RS Radovan Višković.

Za to vrijeme, statistika bilježi stalni stihijski rast potrošačkih cijena. Posljednjih dana obistinile su se najave peradara da će da poskupi piletina, zbog viših troškova stočne hrane. U najavi je poskupljenje nafte. Na tržištu je sve više proizvoda kojima je cijena ostala ista, ali dolaze u manjim pakovanjima.

(TIP/Izvor: bhrt.ba)