Građani (ne)ozbiljno shvataju zagađenje

0

Nijedan od automobila u gradu ne bi trebao da ima normu motora EURO 3 ili manju, s obzirom na još postojanu epizodu uzbuna u Sarajevu. No, bez sankcija zakon se teško provodi. Na djelu, čini se da se mjere iz epizode Uzbuna ne primjenjuju u potpunosti, iz policije tvrde suprotno.

“Organizacione jedinice u sastavu Uprave policije su preventivno kontrolisali 225 motornih vozila u saobraćaju. Upozoreno je 27 vozača, sankcionisan je jedan vozač teretnog motornog vozila zbog nepoštivanja postavljene saobraćajne signalizacije”, rečeno je u MUP-u KS.

Inače, 225 motornih vozila otprilike prođe kroz zeleno svjetlo semafora za 10 minuta u Sarajevu, kažu statistički podaci. Mjerama Uzbune, podrazumijeva se i ostanak u zatvorenom prostoru, s obzirom na to da je zrak opasan za zdravlje. U Sarajevu, ulice pune šetača:

“Evo izlazim ovako samo kad nekad moram, ja sam pedeset godina u Sarajevu, ovo ovako nikad nije bilo.”

“Smeta mi puno, ne izlazim, ako je zagađeno, danas nije puno, može se malo prošetat.”

Struka smatra da je odgovornost onih na čelu države jer nema konkretnog sistema kojim bi se riješio problem. Građani dijele mišljenje. Na kome je rješenje?

“Na nadležnim, samo se neće nikad riješiti. Ono se djelomično dešavalo još u onoj državi bivšoj, sad bi to trebalo u kontinuitetu raditi, inače je ovo haos.”

“Oni nek nam obezbijede bolje uslove života i plate nek narodu povećaju, pa će normalno imati i euro 5 auta i šest, a ne jedan i dva, nema – takav nam je standard.”

A dio standarda je i da nemamo ekološku svijest, kako tvrde eko-stručnjaci. Svakodnevno izostaju reakcije na otpad na ulicama, pa se i zagađenost nakon nekog vremena počela posmatrati kao normalna pojava. Ipak, upozorenja ne manjka.

“Jedina neka efikasna preventivna zaštita je, ko može da to si dopusti, otići negdje izvan, a ko ne može negdje otići, treba izbjegavati fizičke napore koliko god može”, rekao je Enis Omerčić iz FHMOZ.

U suprotnom, evidentne su posljedice na opće zdravlje populacije. Ljekari upozoravaju, ukoliko se ne prevenira na vrijeme, može biti kobno.

“Imamo te mutne glavobolje, nejasnoću kao da smo dezorjentirani, koža suha, bez obzira što je pokrivena, dakle suhoća kože, suhoća kose. Može doći do akutnih oboljenja”, kazala je pulmolog Zehra Dizdarević.

Pacijenti se javljaju sa simptomima, sličnim običnoj prehladi. I dalje se kao prevencija koriste maske, koje mogu djelomično zaštiti disajne organe. Ipak, ni ovaj savjet u Sarajevu nije shvaćen ozbiljno. Većina stanovnika na ulicama, bez maske.