15.07.2024.
HomeNovostiGračanička fabrika Olimp pred gašenjem: Oko 150 radnika, uglavnom srednje životne dobi,...

Gračanička fabrika Olimp pred gašenjem: Oko 150 radnika, uglavnom srednje životne dobi, ostaje bez posla

Zbog nagomilanih dugovanja Poreskoj upravi FBiH, ali i zbog posljedica pandemije, nesavjesnog poslovanja i nebrige državnih institucija, gasi se još jedna firma u Tuzlanskom kantonu, a oko 150 radnika, uglavnom srednje životne dobi, ostalo je bez posla. U pitanju je Fabrika modne konfekcije Olimp iz Gračanice čiju je imovinu na osnovu hipoteke zasnovane još 2005. godine zaplijenila i stavila na prodaju Poreska uprava. Prva prodaja je već prošla, ali nije se javio niko ko bi za 11,5 miliona KM, koliko iznose i dugovanja, kupio imovinu.

HIPOTEKA

Naredna prodaja je 15. septembra, a radnici se nadaju da će se naći investitor, jer posla ima i više nego što mogu stići.

– Imamo dobrog poslovnog partnera trenutno u Njemačkoj, dao nam je jako povoljne cijene, a posla ima da jedva stižemo. Tako da bi bilo posla za svakoga ko bi ušao u Olimp i pomogao da se fabrika ponovo pokrene, kazao nam je Enes Šoše, sindikalni predstavnik radnika.

Olimp je u privatizaciji prodat 2002, već tri godine kasnije, zbog nagomilanih dugovanja Poreskoj upravi, dio imovine je stavljen pod hipoteku. Prema tvrdnjama radnika, staž nije uvezan u prosjeku posljednjih 15 godina, mada ima i radnika kojima staž nije uvezan i po 20 godina. Zbog ogromnih finansijskih problema, račun fabrike je u potpunosti blokiran 2013. kada je unutar postojeće firme osnovana još jedna, Olimptex, preko koje su naplaćivani poslovni sa uglavnom inostranim kupcima. Kakav tretman su radnici imali u Olimpu, pogotovo u posljednje vrijeme, govori činjenica da ih je čak stotinu napustilo firmu i prešlo u druge konfekcijske fabrike.

– Radnika je sve manje. Ljudi su i sad, nakon što je zaplijenjena imovina, otišli na biro, jer nisu mogli čekati da nam se isplate zaostale plate za juni i juli. Zbog toga smo bili prinuđeni obustaviti rad, jer od nečega se mora živjeti, a svi znamo koliko je danas teško kupiti čak i osnovne životne namirnice, dodao je Šoše.

15. SEPTEMBAR

Ipak, iz Olimpa je od privatizacije dosad penzionisano oko 200 radnika, a zaposlenima se ne duguje nijedna plata. Upravo je ovo bio i neformalni sporazum sa radnicima – penzionisanje radnika i održavanje kontinuiteta proizvodnje, zbog čega su zapostavljene ostale obaveze, prvenstveno prema Poreskoj upravi.

Naredna prodaja zaplijenjene imovine je 15. septembra, do kada se radnici nadaju da će pronaći kupca. Ukoliko se pojavi strateški kupac do tog dana, prodaja će biti otkazana, a od uplaćenih sredstava svim radnicima bio bi​ uvezan staž.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti