Gotovo 20 miliona Amerikanaca već glasalo – nezabilježeno do sada

0

Skoro 20 miliona Amerikanaca već je glasalo na predsjedničkim izborima, koji su zakazani za 3. novembar, što je nezabilježeno u svim dosadašnjim izborima, saopštio je Američki izborni projekat.

Poređenja radi, na prethodnim predsjedničkim izborima do 16. oktobra je glasalo oko šest miliona ljudi, prenosi BBC.

Stručnjaci smatraju da je ovakav trend posljedica pandemije, jer ljudi žele da izbegnu gužve na glasačkim mjestima na dan izbora.

Glasanje u Texasu je počelo u utorak i zabilježen je rekordan odziv birača u istoriji prvog dana glasanja, a dnevni rekord je u ponedeljak zabilježen i u Gerogiji.

U Ohiu je listiće za glasanje poštom tražilo više od 2,4 miliona ljudi, što je dvostruko više nego 2016. godine.

Istraživanje je pokazalo da velika većina onih koji su već glasali podržava demokrate, ali iz republikanskog tabora poručuju da Joe Biden može da pobijedi u ranom glasanju, ali da će Donald Trump to lako preokrenuti u svoju korist u izbornom danu.

Analitičari ukazuju na istraživanja koja pokazuju da će ove godine, za razliku od mnogih drugih izbora, glasati veliki broj mladih, što bi trebalo da bude prednost za Bidena, kao što je svojevremeno donijelo veliku predost Baraku Obami.

U istraživanju Aksiosa četiri od deset studenata reklo je da planiraju da protestuju ukoliko Trump pobijedi, dok bi to uradilo samo tri odsto studenata u slučaju pobede Bidena.