Gori od virusa: “Od korone su se građani mogli sakriti ali od Vučića nisu”!

0

I dok srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koristi pandemiju koronavirusa za populističku samopromociju i jačanje svoga političkog autoritarizma – kako bi prema principu mađarskog premijera Viktora Orbána, idola gotovo svih ovdašnjih političkih elita od Janše i Plenkovića do Dodika, derogirao demokratske institucije – u Srbiji se s jenjavanjem korone šire antirežimski prosvjedi s balkona.

Iskazuju nezadovoljstvo stanjem u državi

Već danima, po cijeloj Srbiji, od Beograda do Novog Sada, Čačka, Niša i Užica, traju prosvjedi “Bukom protiv diktature”. Svaki dan u 20.05 sati ljudi na svojim balkonima lupaju loncima te na taj način izražavaju nezadovoljstvo stanjem u zemlji i iskazuju protivljenje načinu na koji vlada Aleksandar Vučić.

Nekoliko pokušaja provučićevskih balkonskih mitinga nije se uspjelo nametnuti, poput onih “Đilase, lopove, vrati pare”. Doduše, sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će i ove skore parlamentarne izbore ponovno, s velikom premoći, dobiti Vučićeva Napredna stranka. Naime, sve ovo vrijeme pandemije Vučić je vodio kampanju, koja neodoljivo podsjeća na južnoameričke “sapunaste” patetične melodrame.

Aleksandar Vučić je dobro iskoristio vrijeme pandemije kako bi sebe deklarirao kao jedinog borca protiv opake zaraze, a Srbiji je nametnuo gotovo ratni tempo i atmosferu: drastične izolacije i policijski sat koji neprekidno traje i 80-ak sati, s naoružanom policijom na cesti i svojim ljudima s propusnicama, kao i svakodnevno okupiranje svih TV programa.

Od korone su se Srbi mogli sakriti i pritajiti, ali od Vučića nisu.

Iz izolacije na izbore

Njegovi mediji, koji su u većini na njegovu osobnom daljinskom upravljaču, stvarali su dodatni dojam njegove sveprisutnosti i apsolutne kontrole i kompetentnosti u svemu – od politike, ekonomije i epidemiologije do građevinarstva. No, kako bi iskoristio situaciju, na isti način kao i HDZ u Hrvatskoj, izbore je najavio već u sam osvit ublažavanja mjera. Tako će Srbi direktno iz izolacije na izbore naručene za Vidovdan, 28. lipnja. Još postoje, navodne, neke dvojbe, ali to bi trebalo biti to.

Srbijanski politolog Boban Stojanović nedavno je za Jutarnji list rekao da će Vučić ove izbore dobiti najpremoćnije (ankete mu sada daju prednost veću od 60 posto), ali zbog njegovih geostrateških lutajućih poteza, vezivanja uz Kinu, ignoriranja EU te ponašanja u vrijeme korone – od ismijavanja virusa do drakonskih policijskih mjera – to će biti i njegova posljednja izborna pobjeda.

Vučić je poput Orbána potpuno personalizirao i vlast i režim te sve poluge vlasti stavio u svoje ruke tako da će iz krize izazvane koronavirusom izaći politički još moćniji i autoritarniji. No, to je dvosjekli mač koji tog nekadašnjeg Miloševićeva ministra može koštati iste političke sudbine kao i njegova etnoideološkog mentora.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova i predsjednik Socijalističke partije Srbije, nekadašnji glasnogovornik Slobodana Miloševića poznat po nadimku “Mali Sloba”, izjavio je kako su mu neshvatljivi prijedlozi oporbe da izbori budu tek na jesen.

“U ovoj zemlji postoje Ustav i zakoni i održavanje izbora ovisi o ukidanju izvanrednog stanja”, rekao je Dačić, optužujući oporbu da politizira krizu oko korone. Poručio je da se izbori trebaju održati što prije kako bi se “život vratio u normalu”. Kako sve zvuči poznato!

Oporba, koja želi nekakav zajednički nastup, dosta je slaba, razmrvljena i razjedinjena te ideološki nespojiva – zajedno nastupaju građanska liberalna opcija koju vodi kolerični glumac Sergej Trifunović i otvoreni kleronacionalisti poput pokreta Dveri Boška Obradovića.

Režimske poruke

No, ipak je održala i prosvjede pred Skupštinom Srbije. Dio oporbe se zalaže za bojkot izbora, neki pozivaju na izborni neposluh, a dio će na neravnopravni megdan Vučiću koji je snizio izborni prag na tri posto. To mu ide u prilog jer će taj prag prijeći i mnoge manje prorežimske stranke te one koje će se formirati upravo radi razbijanja ionako heterogene oporbe.

Vučić i njegovi pobočnici stalno šalju poruke o uspješnom upravljanju krizom, “sustav funkcionira u najtežim trenucima”, ističe se kako će Srbija pokazati najbolje ekonomske rezultate u Europi pa se susreću i slavodobitni naslovi poput onih koji govore da će Francuska i Njemačka gledati u leđa Srbiji. Procjena je MMF-a da će BDP u Srbiji pasti oko 3,5 posto, najmanje u regiji. U Hrvatskoj oko 9 posto.

Stanje u Srbiji se s krajem korone i približavanjem izbora intenzivira te je pitanje kakav će utjecaj imati na raspoloženje Srba koje za dva mjeseca čekaju izbori za Skupštinu.

PIŠE: Vlado VURUŠIĆ