21.05.2024.
HomeSvijetGori Gaza, odjekuju eksplozije koje se čuju čak do Egipta

Gori Gaza, odjekuju eksplozije koje se čuju čak do Egipta

Izraelske snage gađale su tokom dana više od 550 ciljeva Hamasa u Gazi, potvrdio je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), Avičaj Adrai.

Neprekidni napadi

– Izrael je izvršio niz gustih i neprekidnih napada na Pojas Gaze koji su rezultirali uništenjem više od 550 instalacija Hamasa. To uključuje visoke zgrade, kuće, infrastrukturu, položaje, stambene komplekse i druge objekte koje Hamas koristi – rekao je za Adria.

 

Na društvenim mrežama pojavio se jezivi snimak iz Gaze na kome se vidi da je skoro cijeli grad u plamenu dok neprestano odjekuju eksplozije. Zračni napadi navodno izazivaju eksplozije koje se čak mogu čuti u Egiptu.

Portparol IDF je napomenuo da je vojska izvršila i zračne udare na grupe koje su pokušavale da prodru na teritoriju Izraela usljed čega je navodno ubijeno nekoliko stotina pripadnika Hamasa. Portparol Hamasa, međutim, navodi da nema ni govora o prekidu vatre dok Izrael eskalira rat.

Granatira se Gaza

Izraelske snage, podsetimo, trenutno granatiraju grad Gazu i palestinsku teritoriju dok su na udaru Hamasa južni i centralni dijelovi Izraela. Broj mrtvih raste iz sata u sat.

Izrael navodi da je od početka napada u subotu poginulo najmanje 700 ljudi, a ranjeno više od 2.100. Najmanje 421 Palestinac je ubijen u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, prema palestinskom ministarstvu zdravstva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti