20.06.2024.
HomeSvijetGoogle zbog loše ekonomske situacije gasi 12.000 radnih mjesta, isto spremaju i...

Google zbog loše ekonomske situacije gasi 12.000 radnih mjesta, isto spremaju i Microsoft, Facebook i Amazon

Googlepva krovna kompanija Alphabet izvijestila je danas da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali. Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina “za drugačiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zaposlenima izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

“U potpunosti sam odgovoran za odluke koje su nas dovele u aktualnu situaciju”, dodao je Pichai. Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u.

Microsoft planira podijeliti 10.000 otkaza

U drugim zemljama proces će dulje trajati zbog zakona o radu, dodali su. Googleova objava nadovezala se na ovotjednu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika.

Kupci nastoje “optimizirati” digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satya Nadella, najavivši okretanje “strateškim područjima”, uključujući, vjerojatno, i umjetnu inteligenciju.

Otkazi i u Facebooku i Amazonu

I Amazon je u srijedu počeo dijeliti otkaze, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka, planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine, kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas.

“Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma”, rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti