Godinu dana Covida 19 u BiH: Preko 130.000 zaraženih, više od 5.000 umrlih

0

Danas se navršava godina otkako je potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom u Bosni i Hercegovini, šest dana prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju COVID-19 (Corona Virus Disease 2019, bolest respiratornih organa koju izaziva infekcija koronavirusom – SARS-CoV2).

Do danas je broj zaraženih osoba premašio sto trideset hiljada, više od pet hiljada je preminulih od posljedica zaraze, dok stanovništvo Bosne i Hercegovine i dalje iščekuje vakcinaciju koja je u svijetu počela krajem decembra prošle godine.

Prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom bio je kod muškarca iz Banje Luke koji se vratio iz Italije. Potom je zaraza potvrđena kod njegovog sina koji je pohađao osnovnu školu u Banjoj Luci. To je bio i prvi slučaj zaraze u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, dok je u entitetu Federacija BiH prvi slučaj zaraze službeno zabilježen 19. marta u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kako Bosna i Hercegovina nema ministarstvo zdravstva na državnom nivou, u početku nije bilo jedinstvenog vođenja podataka o kretanju zaraze. Prema zvaničnoj web-stranici Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, od 1. aprila 2020. godine, zbrajanjem podataka iz kriznih štabova i ministarstava zdravstva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te Brčko distrikta, počelo je vođenje evidencije.

U vrijeme kad je potvrđen prvi slučaj obolijevanja od COVID-19 u BiH, u svijetu je prema stranici Worldometer bilo potvrđeno više od 95 hiljada zaraženih i više od tri hiljade smrtnih slučajeva. Uveliko se vodila borba s posljedicama zaraze, počeo je pritisak na zdravstvene ustanove, a vlade su počele s donošenjem protivepidemijskih mjera.

U 2020. ukupan broj zaraženih premašio 100 hiljada

U Bosni i Hercegovini donošenje mjera zaštite stanovništva krenulo je s lokalnih nivoa, u zavisnosti od toga kako su u pojedinim dijelovima zemlje raspoređene nadležnosti iz ove oblasti.

Od prvih slučajeva zaraze početkom marta pa do 31. decembra 2020. godine, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u Bosni i Hercegovini potvrđena su 111.642 slučaja zaraze koronavirusom. Prema izvještaju od 31. decembra 2020. bilo je više od četiri hiljade umrlih od posljedica zaraze, a aktivno je bilo skoro 30 hiljada slučajeva, dok se do tog trenutka oporavilo više od 77 hiljada osoba.

Zvanični podaci kažu da je 1. aprila bilo 457 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini, a 13 osoba je preminulo. Dvanaest dana kasnije, BiH je bilo je 1.000 zaraženih, a 7. maja taj broj iznosio je 2.027.

Početkom maja 2020. godine, broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom premašio je 100. Sredinom istog mjeseca je bilo više od 3.000 potvrđenih slučajeva zaraze, dok je 29. juna zabilježeno 4.325 zaraženih. U prvoj sedmici juna broj zaraženih je prešao pet hiljada i iznosio je 5.458.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova, 9. jula 2020. godine potvrđeno je 6.086 zaraženih koronavirusom, taj broj se 15. jula povećao na 7.411, a samo šest dana kasnije iznosio je 8.787, da bi 27. jula premašio 10.000.

Početkom septembra prošle godine, u BiH je potvrđeno više od 20.000 osoba zaraženih novim koronavirusom, s tim što se u periodu o kojem je riječ zdravstveni sistem polako organizuje u djelovanju protiv epidemije, a u okviru toga sve veći broj ljudi biva testiran na prisustvo virusa.

Nažalost, s brojem zaraženih rastao je i broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze, koji je 20, oktobra premašio hiljadu u BiH. Posljednjeg dana tog mjeseca bilo je 50.090 potvrđenih slučajeva zaraze. U drugoj polovini novembra broj umrlih je premašio dvije hiljade, a 12. decembra je bilo već više od stotinu hiljada zaraženih u BiH.

Uporedo s mjerama, koje su podrazumijevale ograničenje kretanja, uvođenje obaveznih mjera higijene kao što je pranje ruku, dezinfekcija, nošenje zaštitne maske, držanje distance od 1,5 do dva metra od druge osobe, kao i uvođenje zabrane kretanja stanovništva u jednom dijelu dana, krenulo se i sa zatvaranjem državnih granica, pojedinih objekata kao što su ugostiteljski objekti, fitnes centri, škole, vrtići, fakulteti…

Ovakve mjere uzrokovale su brojne probleme u privredi, a posljedica je gubitak posla za mnoge radnike. Zatvaranje, strah od bolesti i briga za egzistenciju uzrokovali su brojne druge zdravstvene, posebno psihičke probleme, koji će, kako upozoravaju stručnjaci, imati dugoročne posljedice i kad pandemija prođe.