12.06.2024.
HomeSvijetGlavni haški tužilac: Optužbe protiv Putina su ozbiljne

Glavni haški tužilac: Optužbe protiv Putina su ozbiljne

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Khan rekao je u ponedjeljak da je taj sud morao preduzeti mjere protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina i da su optužbe “veoma ozbiljne”.

“Optužbe su zaista ozbiljne, Ukrajina je mjesto zločina, stigle su mnoge vrste optužbi. Iako neki govore da je ‘ono što se čini da se dogodilo humanitarna evakuacija’, – dokazi govore drugačije”, rekao je Khan na sastanku međunarodnih ministara pravde u Londonu tokom razgovora o povećanju podrške MKS-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na britanski Independent.

Khan je pozvao Rusiju da djecu, ukoliko “ima privida istine” u izjavama da je deportacija obavljena radi njihove dobrobiti, “vrati u njihovu zemlju umjesto da im daje strane pasoše”.

Moskva odbija optužbe

“Zaista je veoma tužno i sumorno da su prvi put sudije Međunarodnog krivičnog suda, bilo kojeg suda, osjetile da je neophodno da izdaju naloge protiv lidera i visokih državnih zvaničnika jedne zemlje koja je stalni člana Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija”, naveo je Khan.

Velika Britanija će povećati svoju finansijsku podršku MKS-u na milion funti ove godine (oko 1,14 miliona eura), a očekuje se da će se i druge zemlje obavezati na finansijsku i praktičnu pomoć.

Prošlog petka MKS je optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i navodi da Rusija nije članica MKS-a te da za nju njegove odluke nisu važeće.

IZVOR: AGENCIJE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti